Підписано договір на проектування двох енергоблоків Хмельницької АЕС

Поділитися:

НАЕК «‎Енергоатом»‎ та американська компанія Westinghouse підписали дві угоди про співпрацю, що передбачають початок реалізації проектів щодо будівництва двох нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС за технологією АР1000. Про це повідомляє прес-служба «‎Енергоатому»‎.

Одна з угод передбачає закупівлю послуг американської компанії з проектування енергоблоків, інша — закупівлю тренажера та обладнання із тривалим терміном експлуатації.

У свою чергу тимчасово виконуючий обов’язки президента «‎Енергоатому» заявив, що компанія планує до 2040 року збільшити установлену потужність АЕС.

«Наша мета — 24 ГВт атомних потужностей до 2040 року. Ми збираємося це зробити силами наших фахівців та за допомогою наших міжнародних партнерів», — заявив він.

Генеральний директор Westinghouse Патрік Фрагман зазначив, що нові реактори можуть замінити частину діючих енергоблоків.

«Ми чекаємо на той момент, коли реактори АР1000 з’являться тут. Україна має велику кількість викликів у енергетиці та поступово має вивести з експлуатації реактори російського типу й побудувати нові станції», — зазначив гендиректор Westinghouse.

Домовленості з Westinghouse також передбачають підготовку пілотних проектів щодо будівництва енергоблоків, зокрема, підготовку інфраструктури та тестування майданчика, на якому вони будуть розміщені.

Нагадаємо, в українській енергосистемі працює тільки три із 23-х блоків державних теплоелектростанцій «Центренерго». Зазначається, що ще пів блоку дає Слов’янська ТЕС «Донбасенерго». А причиною є дефіцит палива.

Після зупинки імпорту електроенергії з Білорусі дефіцит у системі покриває НАЕК «Енергоатом», яка днями запустила чотирнадцятий атомний блок та ДТЕК.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу