«Під час першого локдауна деякі бізнеси втратили 60 – 90% прибутку» — експерт

Поділитися:

В Україні з півночі четверга, 23 вересня, введуть «жовту» карантинну зону в усіх областях у зв’язку з поширенням коронавірусу. Рішення прийняли на позачерговому засіданні держкомісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Так, за словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, епідемічна ситуація в країні стрімко погіршується «тому борг держави — захищати життя і здоров’я людей». Таким чином, у всіх регіонах країни почнуть діяти відповідні для неї обмеження. При цьому вакциновані громадяни зможуть частину з них уникнути.

Зокрема, обмеження «жовтої» і «червоної» зони не будуть поширюватися на ті, заклади, де персонал і відвідувачі вакциновані, мають негативний тест або ж підтвердження недавно перенесеної хвороби.

Подробиці теми розповів президент громадської організації «Всеукраїнська організація захисту прав споживачів послуг» Олег Титамир в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Нинішній локдаун буде не так важко сприйнятий бізнесом, оскільки пройшов перший стрес першого локдауна, коли люди не розуміли що робити, куди їм рухатися. За цей час багато чого трансформувалося. Найбільше постраждали такі галузі як розважальні центри, кінотеатри, ресторани. Їм важко буде повертатися до етапів 2019 року, тому що по нашій аналітиці їх доходи впали від 60 до 90% відсотків, тобто багато бізнесів практично зруйновані. Проте бізнес трансформувався відповідно до нових умов і я не думаю що так болісно і так довго буде відновлення економіки», — вважає експерт.

На думку президента громадської організації, прогнозоване падіння ВВП на 6,5% в більшій мірі буде пов’язане з проблемами на ринку енергетики, а не з локдауном.

«Нинішня влада прийняла за принцип прикрашати всілякі речі. Все те, що стосується індустрії, промисловості. Я не дуже вірю, що через пандемію знизилося настільки ВВП, це більше пов’язано з різними проблемами на ринку енергетики, вартості на енергоносії, переділу ринків. Але я вважаю, економічного зростання стабільного не буде, і як ми сьогодні бачимо воно не перевищує 1% ВВП. Краще не стане, скажімо так», — сказав експерт.

Раніше повідомлялося, що західні області країни наблизилися до «червоної»карантинної зоні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу