«Під час пандемії майже всі країни втратили ВВП, це і стало причиною тотальної світової інфляції» – експерт

Поділитися:

Інфляція досягне піку восени 2021 року на тлі високих світових цін, відновлення внутрішнього попиту і низької бази порівняння, прогнозують в Нацбанку.

У 2022-2023 роках ВВП України буде рости стійкими темпами в межах 4% на рік, тоді як інфляція почне сповільнюватися вже в кінці 2021 року. Такий прогноз озвучений в свіжому інфляційному звіті, опублікованому на сайті регулятора.

За даними НБУ, в 2021 році, на тлі збільшення як внутрішнього, так і зовнішнього попиту, економіка України зросте на 3,8%.

«Основним драйвером буде приватне споживання, що підвищиться на 8%», – наголошується в публікації на сайті регулятора.

Цей фактор, поряд зі сприятливими умовами зовнішньої торгівлі, як очікується, компенсує втрати економіки – як «карантинні», так і викликані іншими факторами.

При цьому в 2022-2023 роках українська економіка буде підійматися стійкими темпами в межах 4% на рік, чого крім зростання приватного споживання буде сприяти інвестиційна активність і збільшення попиту на товари українського експорту.

Подробиці теми розповів експерт Економічної дискусійного клубу Олег Пендзин в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Власне, що ж таке інфляція? Інфляція – це індекс споживчих цін. Тобто інфляційний показник зазвичай демонструє нам, наскільки подорожчали споживчі ціни на нашому з вами ринку. Тому, коли ми з вами говоримо про американську та європейську інфляцію, ми повинні розуміти, що це фактично подорожчання їх споживчих цін», – сказав експерт.

Також він поділився своєю думкою щодо того, чому це сталося.

«Весь світ минулого року перебував в пандемії та ми лише зараз починаємо поступово виходити з цього періоду. І в цей час не тільки весь світ, але і його економіка практично у всіх країнах світу зазнала збитків. Винятком тут стали лише декілька країн. Зокрема, той же Китай. А одними з лідерів за падінням економіки виявилися США. Тут потрібно розуміти, що коли економіка починає відновлюватися, для її більш швидкої реабілітації, держави й уряди повинні робити певні кроки, щоб активізувати ділову активність. Тут потрібно розуміти, що з цієї точки зору прекрасним способом є так зване кількісне пом’якшення – це коли в економіку вливають величезні гроші. Як приклад, тільки за цей рік США влили в свою економіку 2 трлн доларів, а європейці 1,2 трлн євро. І тут ми повинні розуміти, що таке вливання грошей і безкоштовна роздача великих компенсацій населенню – звичайно ж можуть привести до інфляції. Тобто товари дорожчають на тлі великого вливання коштів в світові економіки. Також це призводить до досить великої активізації ділової активності», – уклав він.

Нагадаємо, що в останньому звіті МВФ говориться про наслідки пандемії для світової економіки та прогнозах, що стосуються її поступового відновлення. Зокрема, експерти пророкують зростання цін і велику інфляцію. Сам документ можна побачити на сайті Міжнародного валютного фонду.

До цього звіту думки щодо інфляції були більш позитивними. Експерти вважали, що її зростання в світі закінчиться разом з пандемією, а точніше, з ліквідацією її наслідків. Зараз же мова йде про виникнення нових проблем, які також приведуть до посилення інфляції. Це, перш за все, логістичні проблеми й збої, складна ситуація на ринку праці в усіх без винятку країнах тощо.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу