“Передача облгазів у власність Нафтогазу є небезпечним кроком” – експерт

Поділитися:

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) ухвалила рішення ввести санкції проти 19 компаній, які займалися експлуатацією надр. Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данилов на брифінгу за підсумками засідання в п’ятницю, 19 березня.

Він зазначив, що першим питанням на засіданні розглядали ситуацію з надрокористування в Україні.

За словами Данилова, при першому, навіть приблизному аудиті з’ясувалося, що українськими надрами користуються переважно не українські громадяни, а компанії, зареєстровані на Віргінських островах або в інших державах.

Крім того, дві компанії з Гонконгу, які є власниками 49,9% АТ «Донецькоблгаз», також потрапили в максимальний пакет санкцій.

«Ми не можемо допустити, щоб компанії з Гонконгу подавали тепло, тим більше на ту територію, де на сьогоднішній день вкрай важка ситуація, і маніпулювали таким чином, що припинили постачання на частину Донецької області», – сказав Данилов.

Слід зазначити, що 6 березня «Донецькоблгаз» припинив поставки газу 58 котелень обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго».

За фактом відключення котелень на Донеччині зареєстровані 82 кримінальних виробництва. Без тепла могли залишитися близько 65 тисяч жителів міст і селищ, 46 шкіл, 32 дитячих садки, 8 лікарень і близько 400 інших споживачів. СБУ почала розслідування, назвавши дію «Донецькоблгаза» як диверсія.

Свою думку з цього питання висловила Тетяна Симоненко, фахівець з питань антимонопольної діяльності комунікаційної платформи “Ліга антитрасту”.

“Мені здається, що в такому випадку мова може йти як про державні, де Нафтогаз може мати відповідну частку акцій, так і про приватних, що мають заборгованість перед регулятором, облгази.

Передача облгазів у власність Нафтогазу є небезпечним кроком, оскільки регулятор ознаки монопольного становища на інших газових ринках. У майбутньому він може зловживати своїм монопольним становищем. Тому тут повинна бути досить пильну увагу з боку НКРЕКП, так і з боку Антимонопольного комітету, про проведення всіх необхідних процедур, щоб все ж цих зловживань з боку Нафтогазу не було “, – говорить експерт.

Тетяна Симоненко зазначає, що можливість підпорядкувати приватні облгази у Нафтогазу також, адже є кілька процедур, за якими приватні облгази можуть розірвати договори, які були укладені з Міненергетики ще в 2012 році.

“Масовим протестам сприяло те, що з 1 серпня споживачі отримали можливість змінити постачальника природного газу. Згідно почався опір громадян, адже просто так газзбутові організації не відпускали до Нафтогазу. Вони налічували борги, забирали лічильники і підіймали тарифи, тому споживачі і вийшли захищати свої права “, – стверджує фахівець.

Тетяна Симоненко впевнена, що ситуація з висновками АМКУ стосувалася зловживання 18 операторами ГРМ. Вони в тендерній документації вказували наявність обов’язкового позитивного висновку програмного дослідження. За зловживання монопольним становищем, 24 грудня 2020 АМКУ оштрафував 18 облгазів на понад 380 млн гривень.

“Взагалі, близько половини грошей, які населення платить операторам ГРМ за доставку і розподіл природного газу, це по виробничо-технологічні витрати. Близько 40% входить до складу тарифу на розподіл природного газу. Але наскільки ці тарифи є економічно обґрунтованими, встановити неможливо, оскільки одні з вимог розподілу, є те, що оператори ГРМ повинні закуповувати через систему Прозорро. Але оператори ГРМ не роблять цього “, – резюмує експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу