Пенсії будуть призначати автоматично

Поділитися:

У Пенсійному фонді розробили масштабний проект, який вже тестують. Це так звана електронна трудова книжка.

Сьогодні вже можна побачити дату початку роботи і звільнення працівника, що розраховане автоматично за даними системи персоніфікованого обліку з 1998 року.

Як розповіла заступника начальника управління інформаційних систем і електронних реєстрів головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області Людмили Хижняк, розроблено кілька способів реєстрації на вебпортал фонду.

Перший – це за допомогою вже звичного для багатьох логіна і пароля, другий – найпопулярніший – шляхом кваліфікованого електронного підпису, а третій – інтегрованої системи електронної ідентифікації GovID, що використовує для верифікації банківські реквізити.

Вона також пояснила, що метою нового проекту є призначення пенсії так, щоб людина навіть не звертався до органів Пенсійного фонду. Тобто призначати пенсію будуть за віком особам, які хочуть оформити її дистанційно з використанням кваліфікованого електронного підпису або за допомогою електронної ідентифікації BankID.

Онлайн також можна виправити і деякі неточності в персоніфікованих даних громадян, наприклад, буква в прізвищі чи неправильно введена дата народження. Для того, щоб це виправити можна скористатися спеціальною анкетою, яка діє серед існтрумент порталу.

Для того, щоб цим скористатися на вебпортал необхідно буде заповнити анкетні дані, додати скановані копії документів, що підтверджують трудовий стаж, а також узгодити автоматичне призначення пенсії та направити до Пенсійного фонду України на обробку.

Також зазначається, що робота ПФУ триває і під час карантину, з дотриманням всіх норм і заходів безпеки. У цьому допомагають захищені носії доступу до баз даних, а багато фахівців працює дистанційно.

Нагадаємо, уряд може доплатити громадянам за зайвий пенсійний стаж. Про це повідомляє голова прес-служби Пенсійного фонду Ганна Швець.

За словами чиновниці, всього в 2020 році в ПФУ збираються організувати підвищення виплат двічі. Йдеться про умовні терміни від 1 липня і від 1 грудня.

Повідомляється, що така процедура проводиться щороку, з урахуванням поточної динаміки зростання цін і підвищення прожиткового мінімуму. Однак в цьому році в ПФУ хочуть також заснувати додаткову виплату тим пенсіонерам, у яких накопичився зайвий страховий стаж.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ