«Падіння економіки стимулює оподаткування, і, як наслідок, стає більше скруток ПДВ», — експерт

Поділитися:

Служба безпеки викрила і припинила діяльність конвертаційного центру, який працював в Слов’янську Донецької області та вивів у тінь більше ніж 1,5 млрд грн. До того ж за час дії схеми держбюджет недоотримав понад 300 млн грн через несплату ПДВ.

За інформацією оперативників, організувала незаконний бізнес-група місцевих бізнесменів. Вони використовували «конверт» для експортних операцій, в тому числі незаконних, і надавали послуги з мінімізації податків іншим підприємцям в регіоні.
Разом з тим, державний бюджет втрачає 4,5-5 млрд гривень щомісяця тільки на схемі «скруток» ПДВ, а махінації в податковій, фіскальної системи та на митниці відновилися в повному обсязі.

Про це колишній міністр фінансів та ексрадник керівника Офісу президента України Ігор Уманський заявив під час брифінгу 18 листопада.

Ілля Несходовський, економіст, говорить про все в ключі політичної заангажованості, резонансу суспільства тощо.

«Питань багато. Чому не реагували до цього, з 2015 року? Наскільки зараз можна виявити податкову інформацію? Невідомо. Тут є конфлікт інтересів, він на державному рівні. Тому ми не бачимо слідів, бо розробники схем отримання інформації були у підпорядкуванні податкової», — каже він.

Всі схеми скруток – продумані схеми. Компанії реєструються бозна на кого. Головна мета – зробити таким чином, аби кінцевого власника знайти було неможливо. Майже завжди до схем долучені податківці, тож вони знають, як приховати інформацію.

«Всі ці схеми потрібно припинити, це стовідсотково. Потрібна система внутрішньої безпеки та тестування», – наголошує пан Несходовський.

Станом на зараз система відслідковування працює некоректно. Подекуди її порівнюють з комбайном, який йде по ниві та зрізає все, що потрапляє під нього.

Більше корисної інформації та роздумів стосовно шляхів, якими піде податкова задля вирішення проблеми «скруток», Ілля Несходовський розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу