«ОВДП вигідні фізособам й інвесторам», — експерт

Поділитися:

За даними НБУ, з 1 січня по 22 вересня 2021 року портфель ОВДП в українців зріс з 11,1 млрд грн до 21,3 млрд грн. Це найбільше зростання серед всіх груп інвесторів не тільки за відносним показником, а й абсолютним: портфель у фізосіб зріс на 10,2 млрд грн, а нерезидентів — на 9,4 млрд грн.

«Безумовно, гривневі ОВДП — зараз лідери з точки зору привабливості ціни і відсутність оподаткування, крім військового збору. Далі йдуть депозити. Зараз ціна за депозитами у гривні коливається 10-11%, ОВДП вже більше 11%», — пояснюють аналітики.

Це спонукало клієнтів йти за більшою прибутковістю.

«Коли ми аналізували, куди йдуть клієнти, то левова частка — це переворот в ОВДП, а інші дві статті — це нерухомість і власний бізнес. У ОВДП ми вже направили з початку року 3,3 млрд грн в еквіваленті. Гривні у нас 35%. Решта — це 62% долари і 3% євро», — заявляють банкіри.

Зацікавленість клієнтів в ОВДП помітили всі найбільші банки.

Статистика НБУ підтверджує цей тренд: вкладення фізосіб в гривневі ОВДП зросли в цьому році з 3,7 млрд грн до 9,8 млрд грн (+ 165%), а в валютні — з 7,4 млрд грн до 11,5 млрд грн ( 55%).

Тарас Котович, старший фінансовий аналітик групи ICU, говорить про ситуацію так:

«ОВДП вигідні як інструмент для фізосіб, приватних інвесторів. За ними держава платить більший відсоток, а крім того, такий дохід не оподатковується».

Відсоток більше, ніж в депозиті. Прибутковість, як каже експерт, від 10 до 13%, це більше, ніж по депозитах — це найчастіше до 10% за річним депозитом, а до того ж п’яту частину потрібно буде віддати у якості податків.

«В ОВДП більшу частину часу було вигідно вкладати. Прибутковість облігацій висока, і це робить їх вигідним інструментом», — говорить експерт.

Всі терміни, вид ОВДП, в які вкладаються гроші, кожен інвестор вирішує сам для себе. Важливо, на який термін вкладатися, але потрібно пам’ятати, що це не терміновий депозит. Облігації завжди можна продати, це теж їх плюс. Експерт рекомендує мати від 50 тис. гривень на гривневі облігації та до 50 тисяч, але вже доларів, для доларових.

Цікаво також, що сьогодні всі операції можна зробити онлайн — таке нововведення принесла пандемія коронавірусу.

Багато цікавого про те, як працює інвестиція в облігації, наскільки вигідно це для юридичних і фізичних осіб, які ризики присутні в роботі з цим інвест-інструментом Тарас Котович розповів в ефірі «Першого Ділового».

Раніше повідомлялося, що НБУ прогнозує подальше зростання цін.

Також ми писали й про те, що в усьому світі подвоїлася кількість грошової маси.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу