Опори контактної мережі Укрзалізниці у критичному стані

Поділитися:

ПАТ «Укрзалізниця» — компанія вартістю понад 270 млрд грн. Проте стан її майна говорить про те, що це колос на глиняних ногах.

Незважаючи на неодноразову зміну менеджменту, стан активів ПАТ «Укрзалізниця» продовжує погіршуватися. Знос інфраструктури та рухомого складу критичний. 37% магістральних залізничних колій України експлуатуються з простроченим терміном капітального ремонту, а знос тягових підстанцій та контактної мережі становить понад 65%. Частка колії з вичерпаним терміном служби — 78%.

Народний депутат Віктор Бондар зазначив, що це загрожує масштабними аваріями, передають журналісти «Першого Ділового».

«Через рік ми не матимемо змоги, як тягнути електропоїзди Україною. Тому що контактна мережа вже дійшла до ручки», — наголосив нардеп.

«Укрзалізниця» — одна із найбільших залізниць на європейському континенті. Протяжність колій становить понад 20 тисяч км, але у її модернізацію та розвиток протягом 30 років майже не вкладали грошей. А застаріла інфраструктура — ​​це збільшений бюджет на пальне.

За наступні два роки чиновники обіцяють електрифікувати 500 кілометрів. Втім, це замало, зазначають експерти, адже рівень зношування залізничної магістралі вкрай критичний у багатьох регіонах.

Електрифікація залізниці проводилася у 60-70 роках минулого століття. Хоча залізобетонні опори міцніші і надійніші за металеві, але термін їх експлуатації минув ще на початку 2000 років. Так що ситуація критична, яка загрожує високою аврійністю.

Назріла потреба заміни опор ліній електропередач контактної мережі залізниці не локально, а по всій Україні в найкоротші терміни.

Раніше ми писали про запуск Укрзалізницею двох нових швидких поїздів до Польщі.

Також ми повідомляли про те, що УЗ обмежила транзитні перевезення Україною через ремонтні роботи на залізничних коліях.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу