«Оператор ГТС» заявив про загрозу в енергетиці через борги

Поділитися:

В Україні через борги операторів газорозподільних мереж та «‎Нафтогазу» може настати криза рівня надзвичайної ситуації. Про це заявив «Оператор ГТС».

У зверненні ОГТС до Міністерства енергетики зазначається, що оператори ГРМ не можуть самостійно закуповувати газ для виробничо-технологічних витрат (ВТВ). У 2022 році його потрібно 1,4 млрд кубів. Для цього «‎Нафтогаз» повинен постачати операторам газ на ВТВ за «‎пільговими» тарифами.

У свою чергу «‎Нафтогаз» не укладає відповідні договори, що призводить до того, оператори ГРМ фактично безоплатно відбирають газ з мережі. При цьому зупинити відбір газу неможливо, оскільки це призведе до відключення від газу всіх кінцевих споживачів.

Таким чином за листопад-грудень 2021 року «‎Нафтогаз» заборгував ОГТС 3,7 млрд грн, а у січні може заборгувати ще 6,9 млрд грн. Водночас борг операторів ГРМ за відібраний газ у 2020-2021 роках сягає 12,3 млрд грн.

З урахуванням боргів, а також виплат «‎Нафтогазу» ОГТС може повністю втратити фінансову ліквідність та опинитися у стані значного дефіциту у лютому 2022 року.

Все це може призвести до втрати Оператором сертифікації, а також до порушення справи про невідповідність відносно України як сторони Енергетичного співтовариства. Крім того є ризик, що може настати криза рівня надзвичайної ситуації та нести загрозу безпеці постачання природного газу.

Нагадаємо, Господарський суд Донецької області задовольнив позов НАК «Нафтогаз України» проти «Донецькоблгазу» у справі про купівлю-продаж природного газу.

Також ми писали про те, що НАК «Нафтогаз України» сподівається на прийняття урядом кадрових змін до її дочірньої компанії АТ «Укргазвидобування» (УГВ).

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу