Опалювальний сезон в Україні опинився під загрозою зриву

Поділитися:

У перші дні липня на ринку електроенергії стався обвал цін. Це зафіксувала Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ).

Ситуація на «ринку на добу вперед» (РДВ) склалася настільки серйозна, що регулятор зібрався на екстрене засідання ввечері в минулу неділю.

В результаті моніторингу виявилось, що частина гравців пішли з РСВ на користь ринку двосторонніх договорів (РДД). Підсумком таких дій стало зниження попиту.

Середньозважена ціна «ринку на добу вперед» зменшилася на 29%. У наступні дні вартість також піддавалася різким стрибкам.

Регулятор отримав підтвердження існування «проблеми надлишкової ринкової влади окремих гравців». Останні можуть знижувати або підвищувати ціну РДВ – відповідно, шляхом зменшення попиту або зменшення пропозиції і збільшення попиту.

Тому відомство обмежило до 50% обсяг електроенергії, яку можна протягом одного місяця реалізовувати за двосторонніми контрактами між афілійованими компаніями. А також встановило мінімально допустиму межу для покупки електроенергії на РСД – не менше 95%.

Цієї зими Україна запланувала експериментально від’єднати свою енергосистему від Білорусі і Росії, щоб опрацювати два тижні в такому ізольованому форматі.

І такий обвал ринку може стати суттєвою перешкодою в безпроблемне проходження цих двотижневих випробувань. А значить і опалювальний сезон в Україні опиниться під загрозою, відзначають експерти.

Нагадаємо, що в Нацкомісії з держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг очікують в цьому році подорожчання виробленої електроенергії з поновлюваних джерел енергії на 24% в порівнянні з минулим роком – до 51 млрд 260 млн грн. Сума буде вдвічі вище в порівнянні з 2019-м (24 млрд 480 млн грн).

Раніше повідомлялося, що державні вугільні підприємства за період 2019-2020 років заборгували держпідприємству «Регіональні електричні мережі» 186,4 млн грн. Відомо, що підприємство «РЕМ» звернулося до Ради національної безпеки і оборони України з приводу критичної ситуації, яка склалася через відсутність урядового рішення щодо проблемних боргів за постачання електрики шахтам.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ