Один працюючий українець утримує більше одного пенсіонера

Поділитися:

За даними Пенсійного фонду України в кінці 2019 року в країні було 11,3 мільйонів пенсіонерів. При цьому кількість платників податків склала 10 910 573 чоловік. У квітні їх стало ще менше – 10 359 697.

Таким чином, на одного платника ЄСВ доводиться набагато більше, ніж один пенсіонер. Що ж буде далі? На думку політолога Володимира Золотарьова, далі буде тільки гірше, так як зростає тривалість життя людини і люди, які можуть працювати, їдуть працювати за кордон.

«Пропорція між працюючими і непрацюючими буде весь час зростати. Ми дійдемо до тієї ситуації, коли один непрацюючий буде містити кілька непрацюючих », – сказав він.

Політолог вважає, що таку систему потрібно давно припиняти. За елементарними підрахунками, якщо людина буде відкладати собі на депозит кошти, то до виходу на пенсію у нього буде грошей в кілька разів більше. Плюс ці вкладення переходили б у спадок. А зараз на даний момент, можна сказати, що всі наші заощадження переходять до Пенсійного фонду

«Пенсійний фонд використовується як монопольний посередник, що вже викликає сумніви. Якби гроші безпосередньо прямували пенсіонеру, то справи йшли б значно простіше », – уточнив експерт.

«Є ще один важливий момент. Вихід на пенсію. Хтось може працювати при виході на пенсію, а хтось ні. Це повинні вже медики вирішувати. Не потрібно бути аналітиком або громадським діячем, щоб працювати. Є багато видів діяльності, де не потрібно фізична підготовка. Пенсію треба давати тим, хто реально не може себе утримувати », – каже Золотарьов.

Експерт також висунув думку, що накопичувальна система не врятує ситуацію і не зніме навантаження з ПФУ. Взяти, приміром Росію, де ввели накопичувальну систему, а держава потім все відняло.

«Пенсійний фонд хочуть зберегти за всяку ціну не дивлячись на те, що вона з’їдає величезні ресурси. Є міф, що держава придумало пенсійну систему. Це не так, вона була ще в 19 столітті, але не під владою уряду, а у вигляді страхових кастою. У Німеччині та Англії тоді це було дуже популярно. Це була система, яка охоплювала величезну кількість людей. Робилися внески на лікування, на допомогу з безробіття », – додав він.

Як варіант виходу з ситуації може бути ліквідація Пенсійного фонду, фінансування через бюджет, а потім повне припинення пенсійної системи держави і надати всі в руки самих громадян. Тобто рішення має бути радикальним.

Коментуючи пенсійну реформу, аналітик відзначив, що в її рамках індексація потрібна, але вона повинна проходити на засадах політики знищення системи.

«Потрібно, щоб люди не помирали з голоду. Але при цьому треба вживати заходів, щоб систему знищити. Крім шкоди від неї нічого немає », – підсумував Володимир Золотарьов.

Раніше повідомлялося, що в Україні розмір середньої пенсії складає 3 200 гривень. У той же час екс-судді отримують по 50 тисяч гривень щомісяця.

Нагадаємо, що незважаючи на недавнє проведення індексації пенсії, підвищені виплати отримали далеко не всі. При цьому, в Пенсійному фонді стверджують, що з кожним разом виплати постійно знижуються, за останній місяць відомство не отримало кілька мільярдів гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу