Обсяги фінансового лізингу скоротилися вдвічі

Поділитися:

За період з січня по вересень 2020 року українські банки уклали ряд угод фінансового лізингу на суму 3,8 млрд грн, що на 50% менше, ніж за аналогічний період 2019 року.

Згідно з повідомленням Асоціації “Українське об’єднання лізингодавців”, в третьому кварталі приріст вартості нових лізингових угод банків склав 2 млрд грн. Це найбільший показник в цьому році.

Відомо, що фінансовий лізинг в цей період надавали 15 вітчизняних банків. Так, три найбільш активних банки дещо зменшили свою частку, але вона все одно залишається на високому рівні – 70% загальної вартості угод.

Найбільш активними банками стали:

  • “Приватбанк” (34% вартості нових угод всіх банків),
  • “Кредобанк” (19%),
  • “ТАСкомбанк” (16%).

“Зростання портфеля також є індикатором зміни динаміки рику на позитивну. У загальній трійці найбільших банків за розміром лізингового портфеля має частку 67% загальної вартості портфелів банків, а 10 найбільших банків – 99%”, – зазначено в повідомленні.

При цьому, частка юридичних осіб в нових лізингових угодах з банками склала 79%, тоді як частка фізичних осіб склала 21%. У портфелях корпоративного сегмента частка залишилася незмінною на рівні 89%.

Нагадаємо, що міністр фінансів України нещодавно анонсував нову програму, яка стосується придбання нерухомості. Йдеться про можливість вибрати квартиру і купити її за допомогою лізингової програми. В Україні найближчим часом запустять програму пільгового кредитування під назвою «Доступна іпотека».

Раніше повідомлялося, що на 90% скоротилася частка НБУ в підкріпленні банків готівкою за чотири роки. Такі результати – після переходу на делеговані модель організації готівкового обігу. Вона передбачає передачу частини готівки Нацбанку делегованим банкам, щоб забезпечити ліквідними засобами регіони.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу