«Обов’язок держави – забезпечити своїх громадян обгрунтованими цінами на паливо» – експерт

Поділитися:

Міністерство економіки України опублікувало нову граничну ціну бензину і дизеля, від якої автозаправні станції можуть встановлювати свою націнку.

Раніше дані оновлювали 14 червня поточного року. Тоді було встановлено межу на рівні: для бензину – 25,82 грн, для дизеля – 22,09 грн.

Останні розрахунки, які провела «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України», встановлюють таку межу ціни: бензин GASOLINE 10 ppm – 25,84 грн, дизель ULSD 10 ppm – 22,23 грн.

Таким чином, подорожчання склало: для бензину 0,14 грн, для дизеля – 0,02 грн.

З огляду на максимальні торгові націнки (бензин – 5 грн, дизель – 7 грн), то максимальна ціна в роздрібних АЗС не повинна перевищувати: бензин – 30,84 грн / л., дизель – 29,23 грн / л.
Оновлення середніх цін палива буде проводитися щомісяця – 3, 13, 23 числа.

Подробиці теми розповів керівник аналітичного центру «Псіхєя» Сергій Сапєгін в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Насправді, у держави повинні бути державні резерви, які вона може використовувати при необгрунтованому ринковому ажіотажному зростанні, яке пов’язане з різними спекуляціями у разі припинення постачання з деяких джерел, порушень паливного балансу, або виникненню досить потужного попиту, який ринок не може забезпечити пальним. Виходить так, що у державі є зобов’язання перед ЄС стосовно створення мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів – це не створено, повинен бути стабілізаційний резерв для ринкового втручання в ціноутворення при порушенні балансу попиту і пропозиції – цього теж не створено», – розповів Сергій Сапєгін.

На думку аналітика, український споживач є заручником світових цін, оскільки у формулу для розрахунків середньої вартості бензину та дизпалива закладено світові ціни на нафтопродукти.

«Ціна збільшилась, оскільки в ціну розрахунків цих середніх цін, які публікує Мінекономіки, закладено формулу на основі світових цін на нафтопродукти. А що стосується світового ціноутворення, то ми бачимо зростання цін на нафту, відповідно зростають гуртові ціни на Європейських торговельних площадках, і це зростання автоматично відбивається в рекомендаціях Міністерства економіки, і виходить так, що український споживач є заручником змін світових цін», – зазначив аналітик.

Експерт додав, що лише 3-5% біржових угод закінчується постачанням продукту. Решта – це спекулятивний капітал, внаслідок якого йде зростання цін.

«Ми знаємо, що біржове ціноутворення воно є досить складним і в ньому є досить спекулятивна складова, лише 3-5% біржових угод закінчується постачанням товару. Всі інші – це спекулятивний капітал, який впливає на ціноутворення», – пояснив експерт.

Раніше ми повідомляли, що в Україні у третьому кварталі 2021 року очікується здорожчання пального. Такі прогнози дали експерти.

Водночас, «Укрнафта» заявила про готовність забезпечити ринок бензином в разі дефіциту.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу