Облікова ставка НБУ може бути знижена нижче рівня інфляції

Поділитися:

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства допускають зниження облікової ставки Національного банку України нижче рівня інфляції.

«Потрібно далі знижувати облікову ставку. Це не проблема, якщо облікова ставка буде нижче, ніж інфляція», – сказано в повідомленні.

Фахівці відомства вважають, що зниження облікової ставки до 6% річних – позитивний крок для економіки, однак запізнілий. Робити це потрібно було в четвертому кварталі минулого року, коли почалося падіння промисловості.

Нагадаємо, що облікова ставка – один з основних індикаторів економіки, буде знижуватися швидше, ніж очікувалося раніше. Про це розповіла заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Раніше повідомлялося, що Нацбанк знизив облікову ставку до 6% – це абсолютний історичний мінімум за всі роки. Цим рішенням регулятор сподівається підтримати економіку, яка ослабла через пандемію коронавируса. Але на цьому НБУ, ймовірно, зупиниться: період швидкого зниження облікової ставки закінчився, уточнив на брифінгу глава Нацбанку Яків Смолій.

Рік тому – в червні 2019 року – НБУ зафіксував облікову ставку на рівні 17,5%. Потім – пішов на ослаблення. У період з липня-2019 по червень 2020 ставка знизилася відразу на 11,5 процентних пунктів. До сих пір більш м’яку політику український центробанк проводив двічі: в 2013-му (6,5-7%) і в другій половині 2002-го (7-8%). Обидва ці періоди тривали недовго.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу