Норвегія почала поставки газу в Європу: ціни впали

Поділитися:

Напад паніки на європейському ринку газу із зростанням котирувань майже до 1000 доларів за тисячу кубометрів, схоже, почав відступати, пише Bloomberg.

Після ранкового зльоту на 16%, до рекордних 966 доларів за тисячу кубів, жовтневі ф’ючерси на газ на біржі ICE обвалилися на 170 доларів і завершили торги в мінусі щодо закриття вівторка (-0,8%). , За сім годин газ подешевшав на 17% – до 796 доларів за тисячу кубометрів.

Контракти на листопад, в полудень сягали 970 доларів, спікірували на 171 долар і також закрили день трохи нижче 800-доларової позначки. Газ з поставкою в березні – в кінці опалювального сезону – вранці коштував 888 доларів за тисячу кубометрів, а до кінця торгів – 739 доларів, скинувши в ході торгів 17%.

На допомогу європейського ринку, де газ подорожчав на 300%, а електроенергія – удвічі, прийде другий найбільший постачальник – Норвегія. Потоки норвезького газу скоротились через профілактичні роботи на родовищах.  Тепер до кінця року норвезький експорт буде відновлюватися.

У серпні Норвегія експортувала 9,4 млрд кубометрів газу – на 15% більше, ніж роком раніше. Національна газовидобувна корпорація Equinor буде нарощувати видобуток усіма можливими способами і планує задовольнити попит, заявила Reuters в середу фінансовий директор компанії Ульріка Ферн. Поставки скрапленого газу в Європу також почали збільшуватися після того, як ціни наздогнали рівня Азії, куди влітку йшла левова частка вільного СПГ.

За даними Kpler, компанії відстежує танкерні перевезення, в серпні Євросоюз отримав 4,98 млн т зрідженого газу – на 6% більше, ніж в червні. Вересневі поставки збережуться на цьому ж рівні, оцінює Kpler. Проте газова криза в ЄС ще далека від вирішення, і поки не проясниться ситуація з поставками з Росії, ціни можуть продовжити зростання, пишуть аналітики Energi Danmark: хоча «Газпром» повернув до нормальних рівнів прокачування по трубі «Ямал-Європа», запаси газу в ПСГ до початку опалювального сезону залишаються рекордно низькими – трохи більше 70%.

За даними ФТС, в липні «Газпром» на 10% скоротив експорт газу, в серпні різко зменшилась прокачування по маршруту через Білорусію і Польщу, а починаючи з вересня на 12% урізав транзит через Україну. В кінці серпня, після того як суд Дюссельдорфа відмовився виводити «Північний потік-2» з-під газових правил ЄС, «Газпром» припинив продаж газу на своїй електронній торговій платформі, де клієнти могли «добрати» обсяги понад закладених в довгострокові контракти.

Нагадаємо, Польща повністю відмовиться від російського газу до 2023-го року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу