«Незважаючи на пандемію, українські банки завершили 2021 рік із прибутком», – голова Ради НАБУ

Поділитися:

У студії “Першого Ділового” телеканалу виступила голова Ради незалежної асоціації банків України Олена Коробкова. Вона розповіла про підсумки посткарантинної роботи банків за 2021 рік.

«Цей рік був дуже прибутковим. Тепер, якщо дивитися статистику та баланси, яких ми досягли за 10-11 місяців, у нас майже всі банки в прибутковості. Рівень невдалих активів знизився до 30-33%. А якщо дивитися 5-6 років тому, то погані активи становили близько 65%. Тобто банки дуже активно очистили власні баланси».

Олена Коробкова додала, що зараз значно покращить роботу банківської системи кредитування. Особливо це стосується іпотечного кредитування, оскільки воно знаходилося в так званій «комі», а зараз вийшло і набирає обертів.

«Дуже хороші результати іпотеки під 10%, до цього був пілотний проект, там 14%, і вже президент Зеленський анонсував для деяких верств населення іпотеку під 5%». Більше того, за словами голови Ради НАБУ, кількість заявок на отримання іпотеки зросла на 4000 відсотків.

У той же час, незважаючи на те, що 2021 рік не був простим, особливо для бізнесів, експерт запевняє, що «коли прийшла коронокриза, банки дуже активно диджиталізувалися. Безумовно, що кожен банк має власний план, за скільки років вони виконають свої програми чи програмне забезпечення… Але те, що планувалося здійснити за 3-4 роки, вони зробили за 2-3, і навіть за півроку. Це і дало їм поштовх для розвитку».

Наприклад, якщо раніше необхідно було приходити в банк фізично, щоб проходити верифікацію, ідентифікацію, то зараз ці процедури можна легко провести онлайн. «Дуже багато зараз існує інструментарію для віддалених процесів. І дуже добре, що Національний банк як головний регулятор фінансового сектора пішов назустріч, почув, і всі разом знайшли таке рішення, яке дозволяє зараз клієнтам не приходити до банківської установи».

Тим часом у жовтні-грудні 2021 року кількість банківських відділень скоротилася на 78 одиниць до 6685 відділень.

Також ми повідомляли, що українські банки нарощують видачу іпотеки.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу