«Недофінансована економіка і жорстка політика НБУ можуть вплинути на створення індустріальних парків» – експерт

Поділитися:

Верховна Рада прийняла закон №4416-1 «Про внесення змін до Закону України «Про індустріальні парки», спрямований на залучення інвестицій в промисловий сектор економіки шляхом впровадження стимулів в індустріальні парки». Документ підтримали 290 народних депутатів.

«Метою законопроекту є сприяння залученню прямих інвестицій в створення нових виробництв через механізм індустріальних парків для перетворення їх в рушійну силу економічного і промислового розвитку шляхом впровадження ряду інвестиційних стимулів, які відповідають сучасним світовим тенденціям і які підвищать конкурентоспроможність вітчизняних індустріальних парків», – йдеться в пояснювальній записці.

Відповідно до закону, індустріальний (промисловий) парк – виокремлена ініціатором створення індустріального парку відповідно до містобудівної документації облаштована відповідною інфраструктурою територія, в межах якої учасники такого парку можуть здійснювати господарську діяльність в сфері переробної промисловості, перероблювання промислових та/або побутових відходів (крім поховання відходів), а також науково-технічної діяльності, діяльність у сфері інформації та телекомунікацій на умовах, визначених цим Законом та договором про здійснення господарської діяльності в межах індустріального парку.

Однак, на території індустріальних парків можна виробляти підакцизні товари та здійснювати господарську діяльність, що підпадає під ліцензування відповідно до пунктів 18, 181, 20-22, 32 частини першої статті 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності». Винятком серед підакцизних товарів є виробництво: легкових автомобілів, кузовів до них, причепів та напівпричепів; мотоциклів; транспорту, призначеного для перевезення 10 і більше осіб; транспорту для перевезення вантажів.

Функціонування індустріальних парків направлено на: залучення інвестицій та розвиток економіки України; вирівнювання економічного розвитку регіонів та підвищення якості життя населення України; впровадження інноваційних та енергозберігаючих технологій; створення нових робочих місць; сталий розвиток і захист навколишнього середовища.

Для створення і функціонування індустріальних парків керуючим компаніям, ініціаторам створення й учасникам індустріальних парків документ передбачається надання з державного та місцевого бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законом: повної або часткової компенсації відсоткової ставки за кредитами (позиками) на облаштування та/або здійснення господарської діяльності в межах індустріальних парків; коштів на безповоротній основі для облаштування індустріальних парків та/або забезпечення будівництва об’єктів суміжної інфраструктури (автомобільних доріг, ліній зв’язку, засобів тепло-, газо-, водо- та електропостачання, інженерних комунікацій і т.п.), необхідних для їх створення і функціонування; компенсації витрат на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж; а також податкового і митного стимулювання відповідно до законодавства.

Подробиці теми розповів керівник аналітичного центру Федерації профспілок України Володимир Панченко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Законодавець вимагає зареєструвати компанію, яка буде діяти виключно в індустріальному парку. І саме компанія, яка організовує там виробництво, отримає кредит. Тому особисто я в цьому питанні ніяких зловживань не бачу. Потрібно пам’ятати, що у нас зараз настільки недофінансована економіка, що це невелике джерело коштів – просто не стане значно впливати на процеси інфляції. Адже у нас часто бояться, що через відшкодування відсоткової ставки інфляція в країні стане вищою. Тут це навряд чи станеться. Тим більше, що цей кредит буде прив’язаний до конкретних компаній та місця їх діяльності», – сказав фахівець.

Також він зазначив, що в цьому відношенні Україна, в першу чергу, переймає досвід Німеччини.

«Тут наша країна взяла в приклад Німеччину. У них і донині існує певна прив’язка до підприємств. І банки знають, які саме підприємства і бізнес кредитують. У нас же цього всі сильно боялися», – уточнив він.

Експерт спрогнозував, що незабаром цей закон можуть також додатково вдосконалити.

«Я думаю, що скоро наші законодавці також удосконалять цей закон. І пропишуть там, наприклад, певну залежність від експорту. Коли ці підприємства почнуть працювати то виявиться, що в прозорій юрисдикції дуже легко буде давати їм саме експортні кредити. І це не можна вважати дискримінацією, адже всі країни, які зараз вийшли в лідери по економіці, вони як раз ставили складову експорту на вершину списку своїх пріорітетів. У них питання експорту був піднесено на рівень національної ідеї й іноді показник експорту навіть доходив до позначки в 100% ВВП», – сказав фахівець.

Нагадаємо, що до 31 грудня цього року в Житомирі повинні побудувати індустріальний парк за 32 млн гривень. Такі вимоги тендера, оголосила влада міста.

Згідно з тендером, підрядник повинен розібрати та відновити дорожнє покриття, провести землеробські роботи, обладнати каналізаційну помпову станцію та інше.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ