Небанківський сектор будуть оцінювати за рівнем ризиків

Поділитися:

Критерії оцінки ступеня ризику учасників ринку небанківських фінансових послуг і їх суспільної значущості визначив днями Національний банк України.

Так, перелік цих критеріїв і порядок їх застосування наведені в Положенні про встановлення критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення діяльності учасниками ринку небанківських фінансових послуг, їх суспільну значимість. На підставі цих критеріїв визначається періодичність проведення планових інспекційних перевірок, і порядок їх застосування.

Таким чином Нацбанк зможе фокусувати нагляд на учасниках ринку зі значним ступенем суспільної важливості та високим ступенем ризику.

Критеріями оцінки ступеня ризику учасників ринку є:

  • стан корпоративного управління, управління ризиками та внутрішнього контролю;
  • показники діяльності;
  • дотримання обов’язкових критеріїв і нормативів, а також інших показників і вимог, що обмежують ризики по операціях з фінансовими активами.

Слід зазначити, що Національний банк буде проводити оцінку ступеня ризику і оцінку суспільної значимості учасника ринку один раз на рік, не пізніше 15 грудня року. Однак НБУ має право проводити позапланові інспекційні перевірки і здійснювати безвиїзний нагляд за учасниками ринку.

Нагадаємо, що в прес-службі Національного банку України заявили, що 9 з 10 членів Комітету з монетарної політики НБУ підтримали рішення про збереження облікової ставки на рівні 6%.

Раніше повідомлялося, що в Національному банку України вважають, що всі умови, виставлені МВФ для отримання траншу, вже виконані. В першу чергу мова тут йде про структурні маяки, а також про зміни, які вже введені в законодавство в частині банківської діяльності в країні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу