«Не можна рішеннями РНБО призначати контрабандистів – це прерогатива суду» – експерт

Поділитися:

Після введення персональних обмежувальних санкцій проти контрабандистів, до державного бюджету додатково надійшло 71 млрд гривень. Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов.

«Можу сказати, що санкції працюють. На сьогодні ми вже з упевненістю можемо сказати, що кількість грошей, що додатково надійшла до бюджету після введення санкцій, дорівнює 71 мільярду гривень», – зазначив секретар РНБО.

Данилов уточнив, що це лише початок боротьби з контрабандистами, і наголосив, що Рада національної безпеки та оборони не збирається зупинятися у цьому питанні.

Про ситуацію з контрабандистами поговорили у студії телеканалу «Перший Діловий» з експертом з митних питань Валерієм Губарєвим.

«Моя думка з цього приводу дуже проста. Не можна у нас якимось рішеннями РНБУ призначати контрабантистів. Це ж дорадчий орган при Президентові України, який може давати якісь рекомендації, але не призначати. Якщо вам відомо, что в країні є топ-10 контрабандистів, то товарна контрабанда – це правопорушення. Вона карається згідно норм митного кодексу України штрафом, санкціями, конфіскацією. Якщо відому такі випадки, то будь-ласка, започатковуйте судові процеси, приймайте рішення. Винних можна визнати тільки через суд», – помітив експерт.

Також Валерій Губарєв висловив свою експертну думку щодо розв’язання проблем із контрабандним ввезенням товарів: «Потрібно контролювати шлях товару від кордону до кінцевого споживача. Тоді почнуть виявлятися факти невірного ввезення товару чи несплати митних платежів у повному обсязі. Зупиняти всі транспортні засоби, вагони, літаки на кордонах  і здійснювати митний огляд – все зупиниться, це так не робиться в жодній країні.

Треба давати дозвіл ввозити товари, потім перевіряти достовірність декларування і потім вже контролювати правильність митних платежів і, звісно, якщо недораховано, встановлювати штрафні санкції».

https://youtu.be/Ksx5IcgmhFE

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу