НБУ зробив свій прогноз щодо карантину

Поділитися:

Національний банк оновив макропрогноз країни, відштовхуючись від збереження у першій половині року адаптивного карантину через пандемію коронавірусу. Водночас, регулятор очікує послаблення карантинних обмежень вже з травня. Про це повідомляється в Інфляційному звіті Нацбанку (квітень 2021-го року).

Базовий сценарій передбачає, що одночасна кількість областей у “червоних зонах” епідемічної небезпеки буде не більше 13-ти, з часом вона зменшуватиметься. За таких умов вплив обмежень на річний ВВП, застосованих у першому півріччі, оцінюють у 0,5-0,6 в.п.

У прогнозі вказано, що надалі карантинні заборони не поширюватимуться на економічну діяльність. Йтиметься лише про дотримання населенням протипідемічних заходів.

З огляду випливає, що загальнонаціональний локдаун в січні та впровадження карантинних заборон у березні – мали негативний вплив на економічну активність. НБУ оцінював вплив на річний реальний ВВП першого цього року локдауну – у 0,2 в.п., вплив карантину у березні – у 0,1 в.п. У березні сукупна вага областей у ВВП, що були у “червоних зонах”, становила 50-60%.

Зазначається, що цього року бізнес та населення дещо пристосувалися до карантинних умов, зокрема, завдяки інтернет-торгівлі та послугам із доставки.

Нагадаємо, НБУ послабив «карантин» для готівки. На готівці може «жити» вірус COVID-19, проте вже зараз відомо, що не більше трьох днів. Саме тому в Національному банку України термін «перетримки» паперових купюр скоротили до п’яти днів.

Також ми писали, що карантинні обмеження для протидії поширенню COVID-19 та режим надзвичайної ситуації в Україні можуть продовжити і після 30 червня.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу