НБУ збільшив облікову ставку до 10%

Поділитися:

Правлячий склад Національного банку України встановив облікову ставку на рівні 10% станом на 20 січня 2022 року, незважаючи на рішення за день до того підвищити її до 11%.

Ще вранці 19 січня 2022 року члени Комітету монетарної політики виступили за збільшення облікової ставки до 11%. Проте у зв’язку зі стабілізацією валютного ринку вже ближче до вечора та на ранок 20 січня остаточне рішення правління НБУ – 10%.

Слід зазначити, що на засіданні членів дирекції регулятора семеро з них проголосували за 11%, двоє виступили за 10% та одна пропозиція надійшла на 12%.

У повідомленні Нацбанку встановлення облікової ставки у 10% аргументується ризиками невірно сприйнятою учасниками ринку реакцією на жорсткі дії НБУ. «З огляду на зазначені фактори окремі члени правління змінили свою позицію порівняно з тією, за яку висловлювалися на засіданні комітету. Це і позначилося на фінальному рішенні за розміром ставки», – наголошують у правлінні Національного банку.

Водночас слід розуміти, що дискусії щодо встановлення облікової ставки жодним чином не відображають реальну встановлену, оскільки відповідні рішення приймає правління наступного дня з огляду на результати напередодні. Члени Комітету також мають право змінювати свою думку, незважаючи на озвучену під час переговорів.

Раніше ми писали, що Нацбанк не бачить причин виведення капіталу.

Дискусії за розміром облікової ставки тривають досить давно. НБУ періодично попереджає про її збільшення, проте поки що кардинальних рішень не приймає.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу