НБУ зафіксував зростання операцій в небанківському секторі

Поділитися:

Національний банк опублікував квітневий «Огляд небанківського фінансового сектора». Згідно з ним, за підсумками 2020 небанківські фінансові установи наростили обсяги операцій.

Відомо, що майже всі сегменти зафіксували істотні, а деякі – і рекордні показники дохідності. Тільки кредитні спілки отримали збитки внаслідок формування резервів під кредитні втрати. Подальше гармонійний розвиток сектора забезпечить очікуване в 2021 році прийняття нових законів з регулювання небанківського фінансового ринку.

У IV кварталі 2020 активи страховиків відновили зростання після скорочення в II і III кварталах. Валові страхові премії також зросли протягом кварталу.

Крім того, маленький за розміром сегмент – кредитні спілки – виявився вразливим до кризових явищ. Зниження платоспроможності позичальників і законодавча заборона на нарахування штрафів за несвоєчасне обслуговування позик призвели до погіршення якості кредитного портфеля. Частка прострочених більш ніж на 90 днів кредитів за рік зросла більш ніж удвічі, відрахування в резерви під кредитні збитки істотно збільшилися в кінці року.

Активи фінансових компаній, не дивлячись на зменшення в IV квартал, за результатами 2020 збільшилися на 12%. У IV кварталі зростало кредитування. Факторингові операції, переважно пов’язані з купівлею проблемної заборгованості, також стрімко росли і за обсягами майже зрівнялися з кредитуванням. Обсяг операцій фінансового лізингу в IV квартал виріс на 44% в порівнянні з попереднім кварталом.

Нагадаємо, що в Нацбанку України розповіли про те, що поступово будуть згортати заходи, розроблені для підтримки банків під час кризи. Одночасно з цим глава НБУ говорить про те, що банки отримуватимуть підтримку і далі, коли економіка буде відновлюватися.

Раніше повідомлялося, що критерії оцінки ступеня ризику учасників ринку небанківських фінансових послуг і їх суспільної значущості визначив днями Національний банк України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу