НБУ став збитковим

Поділитися:

У Національному банку повідомляють, що частина прибутку до розподілу за цей рік, яку мають перерахувати до державного бюджету у наступному році скоротилася в рази. За інформацією пресслужби НБУ, вона становить 13,6 млрд грн проти 24,4 млрд грн, перерахованих у 2021 році.

Там зазначають, що це не остаточний обсяг, його визначать залежно від фактичних цьогорічних макроекономічних показників та після підтвердження зовнішніх аудиторів.

Загалом у першому півріччі поточного року обсяг чистого доходу без урахування результатів переоцінки фінансових інструментів – 20 млрд грн, а це в 2,4 раза ніж було торік у цей період. Основна складова цього результату – чистий процентний дохід у розмірі більш ніж 21 млрд гривень.

Однак, з початку року нереалізовані збитки 32 млрд грн від переоцінки у зв’язку зі зміцненням курсу гривні до іноземних валют та збільшення прибутковості довгострокових цінних паперів на світових ринках призвели до збитків у 12 млрд грн.

Нагадаємо, що активи Національного банку дещо скоротилися після виплати кредитних зобов’язань країни щодо Міжнародного валютного фонду (МВФ). Про це свідчать дані регулятора.

Також писали, що банкіри очікують ослаблення курсу національної валюти в наступному році. У базовому макропрогнозі закладають середньорічний курс гривні до долара на рівні 28 з половиною гривень.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ