НБУ розвиває ринок капіталів

Поділитися:

Розрахунковий центр Нацбанку України впровадив на ринку капіталів новий сервіс – «РЕПО з контролем ризиків». Сервіс був запущений 21 січня. Про це інформує пресслужба НБУ.

Як відомо, РЕПО – це продаж цінних паперів, наприклад, облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) продавцем покупцеві з угодою, що через якийсь час сторона, яка купила цінні папери, продасть їх назад першій стороні за заздалегідь обумовленою і зафіксованою в договорі вартістю. По суті, РЕПО – це спосіб швидко зайняти гроші, без кредитів і застав майна.

У НБУ уточнили, що тепер всі учасники ринку капіталу мають можливість укладати договори РЕПО щодо тих же ОВДП – вільно продавати їх, отримуючи натомість грошові кошти і бувши впевненими, що облігації до них повернуться. Причому гарантом в таких угодах виступить український Розрахунковий центр.

Попри те, що Розрахунковий центр і Нацбанк – різні структури, НБУ володіє 80% акцій Розрахункового центру. Як відзначили в Нацбанку, у нашій країні здійснено важливий крок щодо вдосконалення ринку капіталів. РЕПО – один з головних сервісів на фінансовому ринку.

Нагадаємо, за 2020 рік вартість кредитів в нашій країні знизилася як для підприємців, так і для громадян, які не займаються бізнесом.

Також раніше ми написали про те, що правління Національного банку вирішило залишити облікову ставку на рівні 6% річних без змін, повідомляє пресцентр НБУ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу