«НБУ послабив умови рефінансування через пандемію» – експерт

Поділитися:

Національний банк України (НБУ) вніс зміни в операційний дизайн монетарної політики, посиливши умови кредитів рефінансування для банків.

Як повідомляє прес-служба НБУ, такі заходи вжито у зв’язку з поступовим відновленням економіки і нормалізацією умов функціонування фінансової системи.
Крім того, коригування операційного дизайну сприятиме посиленню монетарної трансмісії через процентний канал і розвитку міжбанківського кредитного ринку.

Зокрема, Нацбанк з 23 липня підвищив вартість кредитів рефінансування, наданих на тендерах, зокрема:

  • ставка за кредитами рефінансування на термін до 90 днів, що надаються шляхом проведення кількісного тендера, встановлена ​​на рівні «облікова ставка + 1 п. п.»(Раніше вона дорівнювала облікової ставки);
  • ставка за кредитами рефінансування на термін до 3 років, які надаються шляхом проведення процентного тендера, буде не менше, ніж «облікова ставка + 1 п. П.»(Раніше вона була не менше облікової ставки).

«Для зниження інфляції на горизонті монетарної політики Національний банк уже тричі підвищував облікову ставку в цьому році. У той же час для посилення впливу монетарної політики правління центробанку вирішило додатково підвищити ставку за кредитами рефінансування на 1 п. П.», — зазначив голова Національного банку Кирило Шевченко.

Крім того, з огляду на збереження високої ліквідності банківської системи (на 22 липня вона перевищує 200 млрд грн) розміщення депозитних сертифікатів строком до 14 днів визначено основною операцією НБУ з регулювання ліквідності. Як і раніше, під час проведення таких кількісних тендерів процентна ставка по депозитних сертифікатах буде встановлюватися на рівні облікової.

Як повідомлялося, раніше Нацбанк почав поступове згортання антикризових монетарних заходів, які були введені у відповідь на коронакризу. Зокрема, з 1 липня були зменшені з 5 до 3 років граничні терміни, на які надаються довгострокові кредити рефінансування і укладаються угоди по інструменту своп процентної ставки.

Крім того, НБУ обмежив обсяги тендерів по довгостроковому рефінансуванню сумою 5 млрд грн, а також скоротив частоту проведення аукціонів своп процентної ставки з двох до одного разу на місяць. Терміновість депозитних сертифікатів була збільшена до докризового рівня (14 днів).

Надалі НБУ планує відмовитися від довгострокового рефінансування і процентного свопу з 1 жовтня 2021 року. Додатково в вересні 2021 року буде розглядатися доцільність зниження терміновості по регулярним кредитами рефінансування.

Подробиці теми розповів глава проектного офісу Незалежної асоціації банків України Дмитро Глинський в ефірі «Першого Ділового»‎.

«Цей інструмент рефінансування не створений як пряме фондування банків для видачі конкретних кредитів. Пряме фордування — це коли видається ресурс банку з цією метою, щоб він цим ресурсом видав ці гроші конкретному колу позичальників. Даний інструмент, як і інші інструменти рефінансування, не передбачав прямої цілі, але він дозволяв вирішити дві проблеми. Перша проблема — це, власне, проблема з невизначеністю, яка навесні минулого року була у всьому світі», — зазначив експерт.

На думку глави проектного офісу Незалежної асоціації банків України Дмитра Глинського , рефінанс дозволяє вирівняти структуру пасивів, а також дає частку довгострокових ресурсів.

«Фактично ця програма була такою подушкою, яка дозволяла банкам розраховувати на підтримку у випадку негативного сценарію, а по друге — це довгостроковий ресурс. А цей рефінанс — він дозволяє трохи вирівняти структуру пасивів, дає частку довгострокових з прогнозованою вартістю пасивів», — додав Дмитро Глинський.

Нагадаємо, згідно з даними Нацбанку за перші 5 місяців, до найбільш збиткових банків увійшли «Правекс-Банк», банк «Земельний капітал» та «БТА Банк».

Також ми писали, що в Національному банку України стурбовані збільшенням фальшивих банкнот в обігу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу