НБУ підвищив облікову ставку до 10% через інфляцію

Поділитися:

Голова Національного банку України заявив, що регулятор змушений підвищити облікову ставку до 10% у зв’язку з тим, щоб покращити інфляційні очікування та забезпечити стале зниження інфляції до 5%.

До того ж, за його словами, інфляція знижується не так, як передбачалося раніше, при цьому інфляційний тиск посилився. Він також назвав низку проіфляційних факторів, серед яких високі ціни на енергоносії, ціновий тиск з боку міжнародних торгових партнерів, зростання витрат на сировину та оплату праці у бізнесів, що продовжується, стійкий споживчий попит на тлі зростання доходів населення.

Голова НБУ зазначив, що монетарні умови залишаться помірно жорсткими, а рівень облікової ставки не опуститься нижче за нейтральний протягом кількох років. Крім цього, регулятор планує задіяти додаткові монетарні умови, щоб підвищити облікову ставку, а в лютому 2022 року вже очікується підвищення на 2 відсоткові пункти нормативу обов’язкових резервів за поточними рахунками у гривні та в іноземній валюті.

Нацбанк у березні 2022 року планує запровадити й інші заходи щодо регулювання структурного профіциту ліквідності банківської системи.

Нагадаємо, раніше у НБУ розповіли, з яких причин падає національна валюта.

Також ми писали про наміри Нацбанку підвищувати облікову ставку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу