НБУ фіксує зменшення обсягів ОВДП на внутрішньому ринку

Поділитися:

Обсяги державних запозичень на первинному ринку істотно знизилися. Про це повідомляють у випуску новин “Першого Ділового” телеканалу, посилаючись на заяву наглядової ради НБУ.

За два аукціони з початку квітня бюджет отримав лише 1,3 млрд гривень і 49 млн доларів. При цьому середньозважена ставка за гривневими позиками становила 9,38%, тоді як місяцем раніше досягала майже 11%.

Крім цього, обсяг ОВДП розміщених на внутрішньому ринку з початку року склав лише чверть від запланованих на 2021 рік. Тоді як, на зовнішньому ринку запозичення взагалі не здійснювалися.

У Наглядовій раді Нацбанку заявляють, що це посилює ризики фінансування держбюджету. Україна повинна активізувати переговори з Міжнародним валютним фондом та іншими фінансовими партнерами.

Слід зазначити, що днями глава НБУ Кирило Шевченко заявив, що Україна на слизькому шляху фіскального витіснення. Тому обсяг держоблігацій у власності банків майже на 5% перевищив безпечний ліміт і досяг позначки в 39,6%.

Нагадаємо, що в Національному банку України заявляють, що шукають варіанти використання цифрової гривні для її запуску. За словами глави НБУ Кирила Шевченка, мова йде про такі способи використання, де е-гривня була б найбільш корисною для громадян, учасників ринку та держави.

Раніше повідомлялося, що глава Національного банку України зробив заяву, в якій йшлося про перевищення допустимої кількості ОВДП у портфелі банків. Так, портфель ОВДП має становити не більше 35%, а інакше країна невблаганно рухається в бік так званого фіскального витіснення.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу