НБУ фіксує падіння економічних очікувань у бізнесу

Поділитися:

У Національному банку повідомляють про погіршення у квітні 2021 року оцінки бізнесом економічного стану своїх підприємств, а також перспектив діяльності через посилені карантинні обмеження та збільшення невизначеності.

Згідно з індексом очікувань ділової активності, який НБУ розраховує щомісяця, у квітні він був на рівні 46,9 пунктів проти 51,4 у попередній місяць, та знову упав нижче рівноважного значення у 50 пунктів.

Як зазначається, у березні більшість підприємств песимістично оцінювали результати своєї діяльності. Нижче нейтрального рівня опустилися секторальні індекси підприємств промисловості, торгівлі і сфери послуг. При цьому, будівельні компанії уперше з вересня 2019 року заявили про оптимістичні настрої.

Після двох місяців оптимістичних оцінок підприємства промисловості знову погіршили свої оцінки. Секторний індекс упав з 52,3 у березні до 48,9 у квітні.

Повідомляється, що підприємства промисловості прогнозують суттєве здорожчання сировини, матеріалів і власної продукції, проте зберігають оптимізм щодо обсягів нових замовлень та виробництва продукції. Водночас, очікують, що обсяги нових експортних замовлень будуть на тому ж рівні.

Також вказано, що всі підприємства очікують зростання вартості своєї продукції/послуг через збільшення цін на сировину та товарів постачальників, а також не очікують збільшення кількості працівників.

Нагадаємо, у березні 2021 року ІБПО — Індекс виробництва базових галузей — впав на 0,1%, при цьому в лютому ця цифра становила 4,3%. Іншими словами, в останній місяць першого кварталу падіння сповільнилося. Такі дані оприлюднили в «Макроекономічному і монетарному звіті» Нацбанку України за квітень 2021 року.

Також ми писали, що для аграріїв запустили нову програму підтримки.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ