Нацкомісія схвалила RAB-тарифи ще для 19 компаній

Поділитися:

Заохочувальне тарифоутворення для операторів систем розподілу на 8,4 – 102,6% вище за нинішнє. Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг схвалила RAB-тарифи на наступний рік для 19 енергокомпаній.

Про це повідомляють журналісти “Першого Ділового” телеканалу.

З них – шість входить до компанії ДТЕК. При цьому енергохолдинг критикував встановлені регулятором норми прибутковості, вимагаючи їх підвищення. І це при тому, що члени НКРЕКП виявили недоліки в поданих двома компаніями ДТЕКу документах. Зокрема, там були завищені, на думку комісії, розрахунки бази активів.

Відомо, що у серпні НКРЕКП затвердила RAB-тарифи. Зокрема, норма доходу на стару базу активів становитиме 3 відсотки, на нову ж – 16,74 відсотка. Це має заохотити обленерго інвестувати у модернізацію електромереж. Нині їхній технічний стан експерти називають вкрай занедбаним. Ступінь зношення, за різними оцінками, сягає 80-90 відсотків.

Однак чи дійсно обленерго виділятимуть залучені кошти з прибутків на розвиток мереж, і чи не підуть вони у кишені їхніх власників – викликає сумніви. Адже система контролю за інвестиціями – відсутня. До того ж інвестиційна складова в тарифі існує досить тривалий час. Проте у яких обсягах вона була зібрана за часів Незалежної України та чи була витрачена за призначенням – невідомо.

Українські ж обленерго прагнуть, аби їхні активи переоцінили за поточною вартістю, а не ціною на момент придбання. Це ж відповідно може призвести до кратної компенсації активів державою.

Нагадаємо, НКРЕКП 26 серпня затвердила методику тарифоутворення, а простіше — RAB-регулювання або RAB-тарифи. Головна мета всього цього — залучення інвестицій.

Також раніше ми написали про те, що НКРЕКП на засіданні у суботу, 01.08.2020, ухвалила рішення про зниження “зеленого” тарифу на електроенергію.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу