Націоналізація “Мотор Січі”, з огляду на економічне та геополітичне становище України, є обґрунтованою – експерт

Поділитися:

Китайський інвестор “Мотор Січі” назвав неприпустимими заяви української влади про можливу націоналізацію підприємства та пригрозив новими позовами.

Про це йдеться у заяві власника китайської компанії Skyrizon Aircraft Holdings Ван Цзіня.

За його словами, такі заяви української влади допоможуть китайським інвесторам “Мотор Січі” перемогти у міжнародному арбітражі проти України та відшкодувати збитки. Також інвестори зауважили, що придбали акції підприємства законно, бо на момент цієї угоди не було ніяких обмежень на відповідні операції, а самі акції перебували у вільному обігу на фондовому ринку і були доступні для купівлі.

Однак, подальші події, кажуть, унеможливили законну зміну керівництва компанії. Це протиправний тиск на нових власників контрольного пакету акцій і неправдиві заяви з боку колишнього власника підприємства В ‘ячеслава Богуслаєва, який заявляв, що китайські інвестори не сплатили за умовами договору 250 млн доларів. Хоча, за словами самих акціонерів, суму за контрольний пакет акцій вони сплатили. Більше того – вони допомогли вийти компанії “Мотор Січ” зі складного становища, надавши довгостроковий інвестиційний кредит на 250 млн дол.

Нагадаємо, інвестори подали позов у міжнародний арбітраж з вимогою стягнути з України 3,5 млрд доларів. А все тому, що прокуратура наклала додатковий арешт на акції підприємства, а РНБО запровадила економічні санкції.

За даними українських спецслужб, іноземні акціонери хотіли отримати повний контроль над діяльністю “Мотор Січі” у сфері оборонних замовлень. Також у СБУ підозрювали зацікавленість у цій угоді з боку Росії, яка таким чином прагнула послабити Україну, позбавивши її важливого оборонного підприємства. Угода про продаж “Мотор Січі” китайській компанії зустріла також опір США, які бояться отримання Пекіном доступу до віськових технологій.

Про ситуацію навколо “Мотор Січі” розповів в інтерв’ю “Першому Діловому” експолковник СБУ Михайло Притула. Зокрема, він розповів, наскільки націоналізація є обгрунтованим варіантом для України.

“Для України – це дуже обгрунтований варіант. Це, з огляду на економічне та геополітичне становище України на цей момент. Почнемо з того, що це підприємство виробляє двигуни, без яких літаки не літають. Україні, зрозуміло, потрібні ці двигуни. І ми, хоч не сьогодні, але завтра будемо виробляти літаки, які будуть літати по всій Україні. І втрачати таке підприємство – неможливо. В. Богуслаєв (власник “Мотор Січі”) продав підприємство і на цьому все закінчилося.

Але давайте згадаємо момент того, що – для чого китайцю потрібне це підприємство? Китай зрозбив неліцензовану копію російського винищувача Су-27, але їх дуже багато. Куди вони полетять? Ми розуміємо, що вони можуть полетіти в бік Росії. Але ці літаки не літають без двигунів. І з початку 98-го року ці літаки не літають належним чином. Серійне виробництво там було затримано на кілька років. У 98-му році Китай уклав першу угоду з “Мотор Січчю”. І там було зроблено навіть шпигуна китайського в той час, який намагався здобути креслення на двигуни, які виробляє”Мотор Січ” для своїх літаків. Тобто це стратегічне питання для Китаю, оскільки десятки тисяч літаків, які вони зробили – не літають належним чином. Це – не просто економіка. Це – геополітика”, – зазначив експосадовець.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ