Нацбанк вирішив включити друкарський верстат

Поділитися:

Національний банк України продовжить емісію гривні задля погашення державного боргу, зазначають експерти. Ситуація залишається напруженою: спостерігається активність іноземців із продажу облігацій внутрішньої держпозики та купівлі валюти. Напруженості додає ситуація на Донбасі та епідеміологічна ситуація в Україні із коронавірусу.

Також фінансове співтовариство негативно оцінило зростання інфляції у річному вимірі з 7,5% до 8,5% (із березня минулого року по березень 2021-го). На думку експертів, владі буде складно утримати ціни у рамках 5% за підсумками року, як передбачалося раніше. Національному банку доведеться підвищувати розмір своєї облікової ставки, а Міністерству фінансів – ставки за ОВДП. Фахівці зазначають, що варіантів у влади небагато. Адже невизначеною ситуація залишається з отриманням траншів Міжнародного валютного фонду, і інші кредитори коштів не дають. Активність економіки залишається низькою через локдаун. У такій ситуації розраховуватися за державним боргом – тільки через рефінансування НБУ (під купівлю ОВДП), що лише стимулює підвищення інфляції.

Міністерству фінансів перед черговим аукціоном доведеться домовлятися з державними банками, щоб вони придбали нові випуски ОВДП та підвищувати ставки за ними.

Раніше ми повідомляли, що, за інформацією Міністерства фінансів, у 2021 році Україні доведеться виплатити 599 млрд 60 млн гривень заборгованості за державним боргом. З яких – 438 млрд 570 млн гривень становитимуть платежі за внутрішнім боргом, 160 млрд 490 млн гривень – за зовнішнім.

Також ми писали, що, за даними Мінфіну, за підсумками 2020-го року на 12,5 відсотків підвищилося співвідношення загального держборгу до вітчизняного ВВП – до 56,8 відсотків.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу