Нацбанк прораховує вплив клімату на економіку

Поділитися:

Фахівці Національного банку України серйозно стурбовані кліматичними змінами. За словами експертів, боротьба з парниковими викидами і нові винаходи на кшталт штучного м’яса можуть знизити попит на зерно. Така ситуація негативно вплине на стримування інфляції в країні.

В інфляційному звіті за липень 2020 року, Нацбанк заявляє, що через глобальні зміни клімату в Україні може значно підвищитися врожайність, але з іншого боку, наша економіка може зустрітися з низкою проблем.

“Питання зміни клімату привертає все більшу увагу центральних банків. Міжнародний розвиток, економіка праці, сільське господарство будуть змушені підлаштовуватися під нові реалії”, – зазначено в звіті.

Фахівці НБУ прогнозують, що через глобальне потепління в Україні ймовірним є зниження річних опадів в родючих районах півдня і сходу. У західних регіонах може збільшуватися ймовірність руйнівних повеней.

“Кліматичні зміни можуть зміцнити позиції конкурентів на світових ринках і посилити коливання цін на продовольство. Боротьба з парниковими викидами і нові винаходи на кшталт штучного м’яса можуть знизити попит на зерно з боку тваринництва. Все це буде істотно впливати на споживчі ціни і ускладнювати досягнення Національним банком цілі по інфляції “, – підкреслили в НБУ.

Нагадаємо, що банківські експерти висунули свою думку, згідно з яким прискорення інфляції до 2,4 відсотка нижче цільового діапазону. Це дозволяє підтримувати пом’якшення грошово-кредитної політики. Різкого зниження облікової ставки навряд чи варто очікувати, але в липні показник може знизитися на 1 процентний пункт.

Раніше повідомлялося, що українські банки мають достатню ліквідність і засобів, щоб запустити процес кредитування.

За словами нового голови Національного банку України Кирила Шевченка, українська економіка сьогодні як ніколи потребує банківського сектору. Реальному сектору потрібні інвестиції, а українцям – доступні кредити на житло і розвиток власного бізнесу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу