Нацбанк чеканить монету в 20 гривень

Поділитися:

У четвер, 14 травня, в Україні вводиться в обіг нова монета номіналом в 20 гривень. Це пам’ятна монета, присвячена 1075-річчю з часу правління княгині Ольги, яка жила в 945-964 роках на території сучасної України.

Як повідомляє Національний банк України, нова монета виготовлена зі срібла. Її діаметр становить 50 міліметрів.

Монета має гладкий гурт і поглиблений напис, який карбували. Вона виготовлена за спеціальною категорії анциркулейтед.

Тираж випуску – всього 2,5 тисячі штук. Вгорі на монеті під малим гербом розміщено напис «Україна». Зліва знаходиться рік карбування монети – 2020 року, а внизу – номінал.

В центрі на тлі декоративного орнаменту часів Київської Русі зображено стилізований позолочений фрагмент літописної мініатюри. Реверс монети в колі з декоративного орнаменту часів Київської Русі прикрашає зображення княгині Ольги. По краю монету обрамляють написи: «княгиня Ольга» (вгорі), «1075 років з часу» (зліва), і «правління» (праворуч).

Нагадаємо, з діяльністю княгині Ольги пов’язаний новий етап розвитку Київської Русі. Вона, зайнявши київський престол, проводила успішну політику, зміцнювала торговельні та політичні зв’язки, сприяла зростанню міжнародного авторитету держави.

Раніше повідомлялося, що Національний банк України з 3 червня 2020 року ввів в обіг монети номіналом 10 гривень. Монета буде поступово замінять відповідні банкноти.

Як повідомила прес-служба НБУ, монети стануть дійсним платіжним засобом на території України, ними можна вільно розрахуватися в торговій мережі або здійснювати операції в банках.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу