«НАТО очікує від України комплексних реформ» – експерт

Поділитися:

Україна і НАТО домовилися активізувати співпрацю для “підвищення стійкості”. Про це 19 травня після зустрічі з заступником генсека Альянсу Мірчею Джоане в Twitter заявила віце-прем’єр-міністр України з питань євроінтеграції Ольга Стефанишина.

За її словами, на зустрічі обговорювалася ситуація з безпекою і реалізація ключових реформ євроінтеграції на порядку денному України.

“Загальним завданням для України і НАТО є підвищення стійкості. Домовилися активізувати наше співробітництво в цій галузі і схвалили початок підготовки до штабного навчання із захисту критично важливої ​​енергетичної інфраструктури, які відбудуться у вересні 2021 року в Україні”, – зазначила Стефанишина.

Зближення України з НАТО – один з призабутих до останнього часу пунктів президентської програми Володимира Зеленського.

Щоб Україна вступила в НАТО, потрібно політична згода всіх лідерів країн – членів Альянсу. За останні два роки західні партнери заглибилися в розумінні серйозності загрози з боку Росії не тільки для України, але і для країн НАТО.

Свою думку з цього приводу висказала Олена Трегуб, виконуюча обов’язки директора Незалежної антикорупційної комісії з питань оборони.

“Дійсно, НАТО очікує від України комплексних реформ в секторі оборони і безпеки. НАТО – це не тільки про військову міць, це про побудову країни з демократичними цінностями, які можуть бути також в секторі оборони і безпеки.

Зараз є 5 ключових законів, на які звертає увагу НАТО. Перш за все, це закон про оборонні закупівлі, прийнятий влітку минулого року. Цей закон повинен зробити наші закупівлі більш прозорими і конкурентними, а також дозволити нам закуповувати техніку і озброєння безпосередньо у країн-членів НАТО.

Ухвалення цього закону – це плюс влади Зеленського. Але мінус в тому, що на сьогодні він ще не заробив, адже профільні міністерства не розробили законодавчу базу і постанови, за якими буде відбуватися впровадження закону. Це затримує оборонні закупівлі, що є загрозою для нашої країни, адже у нас йде війна “, – говорить експерт.

Олена Трегуб відзначає і інші закони. Серед них новий закон про СБУ, який перетворить СБУ на контррозвідку. Також закон про розвідку і державної таємниці.

“Ми маємо моральне право висувати вимоги до НАТО, адже країни такі як США, Великобританія – є підписантами Будапештського меморандуму. Навіть якби у нас не було всіх демократичних реформ, вони взяли на себе зобов’язання в обмін на здачу ядерної зброї надавати нам допомогу”, – резюмує фахівець .

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу