Наступний опалювальний сезон в Україні опинився під загрозою

Поділитися:

Експерти заявляють про загрозу зриву майбутнього опалювального сезону, або щонайменше – зростання тарифів на тепло. Все – через скасування урядом спецобов’язків з продажу природного газу для теплопостачальників.

Уряд своє рішення пояснював тим, що скасування ПСО для теплокомуненерго дозволить завершити еру неефективного менеджменту на місцях, зробити місцеву владу більш відповідальною і наблизитися до ринку газу. З 20 травня “Нафтогаз” більше не зобов’язаний продавати тепловикам газ за фіксованою вартістю (6,523 гривень за кубометр). Скасування передбачене угодами з Міжнародним валютним фондом за кредитною програмою stand-by.

У зв’язку з цим, усі українські теплокомуненерго, котрі головно належать місцевій владі – будуть змушені укладати контракти із компаніями з постачання газу самостійно, на найвигідніших умовах на ринку.

Механізм ПСО був запобіжником, що дозволяв уникнути відключень під час опалювального сезону підприємств ТКЕ. Дію спецобов’язків мали скасувати до травня, але її було продовжено на місяць на прохання профільного комітету ВР для того, щоб вирішити проблеми боргів ТКЕ та ТЕЦ, які на початок травня 2021 року становили 55 млрд 500 млн гривень, з яких близько третини – за поточний рік. Однак ситуацію із заборгованістю так і не вирішили.

Зокрема, з критикою скасування ПСО виступив голова Київської мерії Віталій Кличко. За його словами, Кабмін не виконав взяті на себе зобов’язання. Йдеться про підписаний у лютому меморандум між урядом, “Нафтогазом”, НКРЕКП та Асоціацією міст. Він передбачав, що тарифи на тепло для населення не зростатимуть, а різницю для них між закупівельною вартістю “блакитного палива” та ціною на газ у тарифах компенсує уряд.

Мер Києва висловив занепокоєність тим, що нові умови постачання газу для теплокомуненерго призведуть до зростання цін на газ для тепловиків та значних штрафів за найменше відхилення від умов НАК “Нафтогаз”. Він наголосив, що скасування ПСО може залишити без гарячої води близько 120 міст у травні, а в жовтні – й без опалення.

Раніше ми повідомляли, що на думку експертів, вже в червні 2021 року місячна вартість природного газу може становити 12 гривень за кубічний метр. Наразі ж базовою для більшості українців залишається оголошена наприкінці квітня річна ціна.

Також ми писали, що Україна поступово позбавляється від своєї залежності від російського газу. На поточний момент в НАК “Нафтогаз” України заговорили про те, що країна подолала рубіж в 2 тисячі днів без російського “блакитного палива”.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу