“Наскільки це питання буде затягнуто у часі, поки невідомо”, – експерт про ринок землі

Поділитися:

Верховна Рада протягом пленарного засідання в середу розглядала поправки до проекту закону № 2194 щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин.

Так, розгляд законопроекту до другого читання почалося о 10:00 і завершилося о 14:00. Народні депутати дійшли до 1831-го редагування. Відзначимо, всього до зазначеного законопроекту для підготовки його до другого читання і повторного другого читання надійшло 3128 пропозицій і поправок. Комітет з питань аграрної та земельної політики запропонував врахувати 748 пропозицій.

Як стверджують автори, законопроект має на меті реформування системи управління в сфері земельних відносин і зняття штучних обмежень господарської діяльності для спрощення доступу до земельних ресурсів населення і бізнесу, скасування зайвих дозволів та дублювання процедур перевірки документації із землеустрою.

Законопроект пропонує скасувати узгодження з урядом продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення державної та комунальної власності іноземним юридичним особам.

Пропонується виключити із Земельного кодексу норми, що обмежують можливість іноземців та іноземних юридичних осіб купувати вільні від забудови земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів.

Свою думку з цього приводу висловила адвокат Марина Гаврилюк.

“Ці норми є важливими, оскільки все це робиться з метою спрощення процедури отримання земельних ділянок. Зараз існує велика корупційна складова, оскільки існує центральний орган, який має регіональні представництва, які в свою чергу вирішують питання надання земельних ділянок.

Весь облік землі буде управлятися ОТГ. Закон спрямований на спрощення, але невідомо, скільки триватиме процедура передачі землі від одних органів державної влади до інших. Зараз є Державний земельний кадастр, який ще не працює повною мірою, адже обліку всіх земель державної та комунальної власності в принципі не існує. Тому зараз проводиться інвентаризація земельних ділянок. Наскільки це питання буде затягнутий у часі, поки невідомо “, – говорить експерт.

Марина Гаврилюк зазначає, що коли вводили ринок землі, загалом питання про передачу земельних ділянок іноземним компаніям і громадянам було проблемою, яку повинні вирішити на всеукраїнському референдумі. Те, що говориться “не сільськогосподарських” і “під забудову” досить розмите формулювання. Адже зрозуміло, повною буде ця заборона, або з умовами. Також важливо відзначити, що це питання перевірки. Адже громадяни України можуть співпрацювати з іноземними громадянами. Тому це питання потрібно прописати чіткіше, а також додати наслідки, які відбудуться з громадянами, що відчужують землі на користь іноземних громадян.

“Про гарантії, що буде все прозоро з введенням електронних аукціонів, говорити не можу, адже все одно будуть відбуватися маніпуляції. Однак, якщо будуть виключно електронні торги, то це стане дуже позитивною практикою щодо зниження ціни і відсутність корупційної складової”, – резюмує фахівець .

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу