«Наші деревообробні підприємства завантажені на 40%», – експерт

Поділитися:

У 2005 році Україна ввела заборону на експорт десяти видів рідкісної деревини, яка не має комерційного значення, а в 2015-му – десятирічна заборона на експорт всієї необробленої деревини (лісу-кругляка).

20 червня 2019 роки ЄС офіційно звернувся з проханням про створення арбітражної комісії. Це був перший випадок, коли Євросоюз активував механізм незалежного арбітражу в рамках двосторонньої торговельної угоди. Арбітражна комісія була створена 28 січня 2020 року. Через коронавірусних обмежень процедура врегулювання суперечок була затримана і панельні слухання пройшли (у формі віртуальних слухань) тільки 22-23 вересня 2020 року. А 11 грудня Арбітражна комісія винесла остаточний вердикт про те, що заборони на експорт несумісні зі статтею 35 «Угоди про асоціацію», яка забороняє експортні заборони.

«Обмеження експорту або імпорту. Жодна зі сторін не може вводити або зберігати в силі будь-які заборони чи обмеження, або заходи, що мають еквівалентну дію на імпорт будь-якого товару іншої Сторони, або на експорт, або продаж для експорту будь-якого товару, призначеного для території іншої Сторони … », – сказано в статті 35 Угоди.

Арбітраж визнав право України обмежувати експорт лісу за певних обставин. Так, мораторій на експорт від 2005 року визнано повністю правомірним.

У той же час заборона від 2015 року має бути відкоректований з урахуванням повного права України регулювати цю сферу діяльності відповідно до статей 290 і 293 Угоди про асоціацію з ЄС, порахували в арбітражі.

«Рішення арбітражу підтвердило, що заборона України на експорт, введений в 2015 році на всю необроблену деревину, що не служить жодній із цих законних цілей (щодо захисту навколишнього середовища і сталого лісокористування – ред.). І нарешті Угода про асоціацію між ЄС і Україною, яке прямо забороняє експорт », – додається в заяві.

Євросоюз почав укладати угоди про вільну торгівлю з 1972 року. І діють вони у відносинах ЄС з 39 країнами світу – від Молдавії до Швейцарії. Але саме в стосунках з Україною був завершений «перший в історії торговельну суперечку ЄС в рамках двосторонньої угоди».

Своє ставлення до цієї ситуації висловив Валерій Підкоритов, керівник деревообробного підприємства.

“Я вважаю, що недоцільно скасовувати експорт на пиловник, якого не вистачає Україні. У зв’язку з тим, що сьогодні з’явилися дуже великі підприємства, які через нестачу сировини працюють на 40-50% максимум.

У той же час, є у нас частина лісоматеріалів, які не затребувані на внутрішньому ринку. Це відноситься до дров’яної деревини промислового призначення. Її можна і експортувати, та як вона, по суті справи, гниє в лісі. Так би можна було б отримати додаткові доходи, які могли б піти на розвиток лісового господарства “- заявляє експерт.

За словами Валерія Підкоритова, тепер деревообробна промисловість відчуває великий дефіцит сировини. Згідно з нашим законодавством вітчизняні деревообробники мають переважне право в забезпеченні. У законі про лісовий ринок, який розглядається у Верховній Раді, варто додати положення, що визначають повне забезпечення потреб внутрішнього ринку.

“На сьогоднішній день наша деревообробка є низькотехнологічній. Є великі підприємства, які володіють глибокою переробкою, обробляючи відходи. З малими підприємствами картина інша: в основному вони виробляють матеріали, які йдуть на експорт. Але якщо зараз їх обмежити в ресурсах, то вони стануть. внаслідок цього, почнуться великі соціальні проблеми, зокрема, втрата робочих місць “- говорить фахівець.

Валерій Підкоритов вважає, що українські політики постійно погоджуються з тим, що вимагають Євросоюз і США. Але країна повинна мати і свої державні інтереси.

“Я вважаю, що в України повинна бути власна економічна політика і свої економічні цілі. А поступатися комусь – це приректи себе на поразку” – резюмує експерт.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ