«Наразі НБУ спостерігає стрімкий тренд до збільшення обсягів кредитування» – голова Департаменту НБУ

Поділитися:

Українські банки за шість місяців 2021 року збільшили свій прибуток до 30 млрд грн з 23,8 млрд грн за аналогічний період минулого року. Також, за даними НБУ, державні банки в першому півріччі поступилися своєю часткою ринку на цілих 22%.

«83% чистого прибутку державних банків посідає «ПриватБанк». За підсумками 12 місяців його прибуток упав на 17,3%, до 11,6 млрд грн у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року», – уточнили у повідомленні.

За розподілом чистого прибутку банківський сектор України виглядає так: 46% – державні банки, 34% – банки іноземних груп, 19% – вітчизняні банки з приватним капіталом.

«Це говорить про значне переформатування ринку банківських послуг України у порівнянні з минулим роком, коли частка державних банків у структурі сукупного чистого прибутку була набагато більшою – 68%», – зазначили експерти.

У 2019 році банківська система України отримала рекордний прибуток у 60 млрд грн. Кількість збиткових банків скоротилася з 13 до шести, повідомляла 13 лютого минулого року перша заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова. А в 2020 році українські банки отримали 41,3 млрд грн чистого прибутку, що на 29% менше від показників 2019-го, повідомляла прес-служба НБУ в лютому 2021 року.

Подробиці теми розповів керівник Департаменту фінансової стабільності Нацбанку Першин Дадашова в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Наразі справді можна говорити про те, що банки в Україні працюють ефективно та прибутково. І вони цілком готові надалі кредитувати українську економіку та підтримувати її відповідними грошовими ресурсами. Попри кризу і те, що попередній рік був досить складним для країни та банківського сектору, вони все одно змогли оперативно відреагувати на нові виклики та успішно переорієнтували частину бізнесу. Завдяки цьому підприємці звернули більшу увагу на використання дистанційних методів продажу продукції та оновили відповідні бізнес-моделі. Вони стали більше звертати увагу на оформлення свого кредитного портфеля. Вже з початком відновлення економіки банки стали активніше кредитувати бізнес, оскільки він став приносити набагато більше прибутків. Усі ці фактори дуже добре вплинули на нашу банківську систему», – сказала вона.

Також експерт заявила, що якщо у 2020 році бізнес боявся брати кредити через початок пандемії, то вже у 2021 році підприємці стали почуватися комфортніше.

«Коли ми говоримо про кредитування, насамперед слід зазначити, що головним двигуном кредитування є, звичайно ж, попит з боку бізнесу. Те, як він готовий брати кредити. У 2020 році під час кризи й великі корпорації, і маленькі підприємці досить неохоче брали кредити, і на тлі цього, звичайно, були негативні прогнози на майбутній 2021 рік. Проте вже 2021 року економічна активність зросла, тому ми й говоримо про добрий стан банківської системи. Також варто зазначити, що на ситуацію значно вплинуло зниження ставки кредитування бізнесу. Нині Україні все більше підприємців розуміють для себе, що вони справді можуть взяти на себе кредит та нормально його виплачувати, не відчуваючи при цьому дискомфорту», ​​— уточнила фахівець.

Раніше Національний банк України заговорив про поліпшення споживчих настроїв українців. Про це свідчить відповідний інфляційний звіт банку, складений за підсумками жовтня 2021 року.

Повідомляється, що основним фактором зростання доходів домогосподарств були надходження із зарплат як в Україні, так і за кордоном.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ