«Найбільше від глобального податку страждають країни Євросоюзу», – експерт

Поділитися:

Міністри фінансів країн G20 підписали угоду, яку відразу ж було названо історичною. Мова про глобальний податок, який обговорювали на саміті G20 в Венеції.

Цей документ схвалили представники 130 країн. Він передбачає появу мінімальної податкової ставки для транснаціональних компаній – 15%.

Цю реформу підтримали й інші організації. У їх числі ОЕСР (Організація економічного співробітництва і розвитку). Головна мета реформи була відома задовго до схвалення угоди. Вона полягала в тому, щоб міжнародні корпорації не могли переводити активи в інші країн, щоб таким чином ухилятися від сплати податків.

Відомо також, що обговорення глобального податку тривало багато років. При цьому в G20 впевнені в тому, що тепер міжнародна податкова архітектура стане не тільки справедливою, але і стабільною.

Відомо, що уряди країн щорічно недолічуються від 100 до 240 млрд доларів, які виводяться великими корпораціями. Остаточне схвалення глобального податку очікується на саміті в Римі, який намічений на жовтень поточного року.

Подробиці теми розповів експерт аналітичного центру Інституту законодавчих ідей Тарас Рябченко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Тут я б все ж говорив про податкову оптимізацію, оскільки все-таки транснаціональні компанії намагаються платити податок зі своїх доходів за найнижчими ставками. Так що країна, де розташований офіс такої компанії – дійсно отримує в свою казну відповідні податкові надходження. Водночас від цього страждають інші країни, де розвинений цей ринок. Адже такі компанії фактично надають аналогічні з ринком послуги, але платять набагато менше податків. Або ж взагалі їх не платять», – сказав він.

Експерт заявив, що нині найбільше від такого явища страждають країни Європейського союзу. Адже наразі така компанія може надавати послуги, наприклад, в Німеччині, але сплачувати податок за місцем розташування свого офісу (умовно Індонезія). І за підсумком рівень податків між цими державами суттєво відрізняється не на користь Європи.

«Наразі від цього найбільше страждають європейські країни, особливо ті, які входять в G20 і G7. Тут мова в першу чергу про Німеччину і про подібні їй країни», – уточнив він.

Також фахівець анонсував, що вже осінню цього року правила можуть переглянути та зобов’язати компанії платити податки там, де вони реалізують свої послуги.

«Зараз досягнуто згоди про те, що надалі ставка буде до 15%. Потім більш детально цей механізм буде обговорюватися в жовтні, коли країни зберуться на більш високому рівні й будуть спільними зусиллями обговорювати дане питання. Варто відзначити, що незабаром буде здійснено перехід від сплати податку за місцем розташування офісу до сплати податку там, де ця послуга безпосередньо надається. Нині транснаціональні компанії працюють практично у всіх країнах світу, проте завдяки такій схемі платять мінімальні податки», – пояснив експерт.

Раніше в Міністерстві фінансів України роз’яснили населенню систему оподаткування земельних ділянок в зв’язку з законопроектом №5660. Там уточнили, що дрібним фермерам не варто чекати нових податків.

Як повідомляє пресслужба Мінфіну, нововведення законопроекту не торкнуться дрібних власників городніх ділянок.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу