“Нафтогаз повинен поставляти доступний ресурс населенню, а не заробляти на громадянах України” – експерт

Поділитися:

Станом на 25 березня, кажуть в “Нафтогазі”, 56 підприємств теплоенергетики не виконують жодної з вимог для отримання газу в межах спецобов’язків. Щоб отримати газ в квітні, ці компанії повинні сплатити понад 820 мільйонів гривень.

Борги виробників теплової енергії ставлять під загрозу триває опалювальний сезон в окремих населених пунктах 15 областей.

“Нафтогаз” опублікував перелік критичних боржників. Все для того, щоб жителі кожної області могли перевірити, чи входить в нього місцеве підприємство теплокомуненерго.

Області, яким загрожує відключення

  • Вінницька (Могилів-Подільський)
  • Дніпропетровська (Дніпро, Межова, Кривий Ріг)
  • Донецька (Краматорськ, Маріуполь)
  • Житомирська (Малин, Новогуйвинське)
  • Івано-Франківська (Калуш)
  • Київська область (Біла Церква, Боярка, Буча, Ірпінь, Переяслав-Хмельницький, Чорнобиль,
  • Чубинське, Щасливе)
  • Львівська (Дрогобич)
  • Миколаївська (Миколаїв)
  • Одеська (Одеса, Іллічівськ, Молодіжне, Овідіополь, Таїрове, Хлібодарське)
  • Сумська (Охтирка, Шостка)
  • Харківська (Харків, Куп’янськ, Рогань)
  • Хмельницька (Славута)
  • Черкаська (Корсунь-Шевченківський, Сміла)
  • Чернівецька (Чернівці)

Свою думку з цього приводу висловив Валентин Землянський, енергетичний експерт.

“Мова йде про те, що компанії Теплокомуненерго отримують газ згідно спецобов’язків, які передбачені 867 постановою. За ним, ціна на газ для теплокомуненерго вище, ніж для населення. Компанії платять понад 8 гривень, без урахування за транспортування. Природно це формує заборгованість.

Коли підписувався лютневий меморандум, очікувалося, що ця заборгованість буде якось погашатися. Але дотепер не знайшли шляхів, за якими борги зменшаться. Згідно з постановою, Нафтогаз не має права постачати газ на наступний місяць, якщо не закрите або не реструктуризований борг. Швидше за все, з боку Нафтогазу, це спроба вивести ситуацію в юридичне русло, щоб потім можна було вести претензійну роботу”, – говорить експерт.

Валентин Землянський стверджує, що опитування не тільки в боргах населення. Є різниця в тарифах, це і є причиною. Більш того, тиждень тому в Нафтогазі говорили про те, що підприємства Теплокомуненерго платять свої борги. Тому 820 млн грн на тлі загальної заборгованості в 66 млрд – не так вже й багато.

“Питання централізованого теплопостачання не варто в ряді пріоритетів у держави. У Данії підприємства Теплокомуненерго працюють з нульовим прибутком, це визначено законодавством. Поетом і наше завдання – забезпечити населення теплом – повинна бути пріоритетною. Також і Нафтогаз повинен поставляти доступний ресурс населенню, а не заробляти на громадянах України.

Ми деградуємо. Тому що централізоване теплопостачання – це один з цивілізаційних компонентів, визнаний у всій Європі. А ми йдемо зворотним шляхом, розповідаючи, як добре буде, коли кожен буде “сам собі режисер”, – заявляє фахівець.

Валентин Землянський впевнений, що завдання в сфері комунальної енергетики повинні бути зовсім іншими. Займатися цим має, в першу чергу, держава. А бізнес підтягнеться, коли буде впевнений, що є прозорі і чіткі “правила гри”.

“Я є противником приватизації державних підприємств. Хіба можна закрити Теплокомуненерго? Тоді простіше піти в землянки з буржуйками”, – резюмує експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу