«Нафтогаз не може продавати бізнесу газ для населення, тому що потім його потрібно буде докупити за завищеною ціною» – експерт

Поділитися:

Антимонопольний комітет України (АМКУ) розслідує справу щодо продажу газу НАК «Нафтогаз України» облгазам Дмитра Фірташа за заниженою ціною.

У «Нафтогазі» зазначили, що йдеться про угоду про торгівлю газом для населення, підписану з компанією «ЙЕ Енергія» Дмитра Фірташа. Контракт уклали у березні 2021 року, коли компанією керував Андрій Коболев, повідомили у прес-службі компанії.

Зазначається, що відповідний контракт, дійсно, надавав компанії «ЙЕ Енергія» можливість купувати газ у «Нафтогазу» дешевше, ніж це могли робити інші постачальники газу населенню. Контракт також давав можливість перепродавати газ, придбаний за ціною 7,4 грн. за кубометр комерційним компаніям, ціни для яких на ринку можуть перевищувати і 40 грн. за кубометр газу.

Компанія Фірташа уклала тоді контракт на другий найбільший на ринку обсяг газу для побутових споживачів – 2,2 млрд кубів.

У НАК заявили, що угода створювала невиправдані кредитні ризики для «Нафтогазу», оскільки передбачала оплату фактично проданого газу в період до жовтня 2021 року. За словами «Нафтогазу», дію контракту зупинили у жовтні, проте борги «ЙЕ Енергії» перед «Нафтогазом» за цими угодами не погашені досі.

У «Нафтогазі» також додали, що зараз компанія реалізує газ усім компаніям, які забезпечують його населення, за єдиною ціною та на однакових умовах у межах балансуючої групи.

Про це в ефірі телеканалу «Перший Діловий» говорили зі спеціалістом у галузі енергетики Валентином Землянським.

Зокрема, експерт прокоментував справу, що розслідується, звернувши увагу на історію з боргами.

«Ніхто з газзбутів того ж Фірташа чи інших газзбутів, які уклали договори з «Нафтогазом», за тієї галопуючої ціни, не думали б продавати тепер, бо якщо продавати обсяги для населення, то ці обсяги треба було б докупати за завищеною ціною. Бізнес так собі. Тому, на жаль, ми з вами заручники з’ясування особистих відносин між колишнім та чинним топ-менеджерами «Нафтогазу України», – повідомив Валентин Землянський.

Експерт звертає увагу, що борги з’явилися не через контракт Коболева, який укладався навесні 2021 року.

«Ми говоримо про борги, які накопичувалися та які необхідно вирішувати. Потрібно шукати природу їхньої появи – що йде на реструктуризацію, по чому має вестися претензійна робота», – зазначив фахівець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу