Нафта продовжує падати в ціні

Поділитися:

Минулого тижня світові ціни на нафту на останніх торгах знизилися на 11-13%. Такій динаміці слід завдячувати випуском сировини зі стратегічних нафтових запасів Сполучених Штатів. Ще одним чинником стали побоювання інвесторів у зв’язку з появою нового штаму коронавірусу «Омікрону».

За торгову сесію популярні марки нафти подешевшали на 9,3 та 10,2 доларів відповідно. Зокрема, на закритті п’ятничних торгів вартість січневої нафти марки Brent склала 72,9 (мінус 11,3%). А під кінець тижня вартість січневої нафти WTI вже становила 68,17 доларів (мінус 13%). Подібні ціни востаннє фіксували 27 серпня і 10 вересня відповідно, тоді як за динамікою добового падіння це вже сьомий найгірший результат за весь час спостережень.

Завдяки випуску США нафти з резервів – на ринку може з’явитися до 50 мільяойнів нових барелів. Ця цифра може збільшитися до 100 мільйонів барелів, дивлячись на те, які обсяги стратегічної сировини випустить Британія, Індія, Китай, Південна Корея і Японія.

На думку експертів, випуски додаткових обсягів не матимуть довготривалого впливу на ринок, а учасники групи ОПЕК+ як контрзаходи можуть тимчасово зупинити план щодо щомісячного збільшення видобутку на 400 тисяч барелів за добу на період до вересня наступного року. Аналітики, які консультують підписантів угоди ОПЕК+, зазначають, що спільний випуск нафти з SPR призведе до того, що до кінця 2021 року надлишок пропозиції становитиме 1,1 млн барелів за добу.

При цьому, експерти зауважують, що наступний тиждень може стати визначальним для динаміки вартості нафти. Ціни можуть зрости, якщо міжнародний нафтовий картель разом з союзниками ухвалять рішення не збільшувати нафтовидобуток у січні наступного року. У разі ж, якщо виявиться, що новий штам вірусу Omicron є дійсно стійкий до вакцин, світову економіку буде відкинуто у березень-квітень минулого року разом з обвалом попиту на паливо.

Нагадаємо, що США вирішили розконсервуати 50 млн барелів нафти з резерву, щоб знизити світові ціни.

Також ми писали, що японська влада задля стабілізації цін на нафту почала обговорювати конкретні заходи стосовно випуску на ринок запасів ресурсу зі стратегічного резерву.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу