На українців чекає підвищення цін на проїзд

Поділитися:

Українські перевізники вимагають підняття тарифів до економічно обгрунтованого рівня. Вони стверджують, що через пандемію коронавірусу і карантинні обмеження суттєво знизився пасажиропотік у всіх видах транспорту, що, відповідно, позначилося на собівартості перевезень.

Так, зокрема, у комунальному підприємстві “Київський метрополітен” стверджують, що через зниження кількості перевезень необхідно додатково 1,5 млрд грн на покриття збитків. Зазначається, що 2019-го року підземка перевезла 495 мільйонів пасажирів, у 2020-му – 279 мільйонів, а з початку поточного року – лише 85 мільйонів громадян.

А в комунпідприємстві “Київпастранс” повідомляють про зниження пасажиропотоку на маршрутах на 39%, і майже на стільки впав дохід. Їм для нормальної роботи необхідно додатково 2,5 млрд грн.

Перевізники підрахували, щоб не працювати у збиток потрібно встановити такі тарифи на проїзд у Києві і низці великих міст України:

  • метрополітен – 21 грн 5 коп;
  • наземний транспорт – 20 грн 50 коп;
  • міська електричка – 71 грн 72 коп;

За словами заступника міністра фінансів Олександра Кави, у світі комунальний транспорт працює за рахунок суттєвих дотацій з міського бюджету – як до 80% від вартості перевезень, так і повне покриття потреб перевізників – і проїзд у громадському транспорті для жителів міст є безкоштовним. Посадовець стверджує, що транспорт носить соціальну функцію, і не може окуповувати сам себе.

Колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян вважає деструктивним підходом – підвищення вартості проїзду. Мовляв, місцева влада повинна спочатку з’ясувати, в якій пропорції українці можуть платити за квиток, решту – дотувати з бюджету, робити інвестиції в оновлення рухомого складу та залучати кредитні кошти.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів планує скасувати безкоштовний проїзд у транспорті.

Також ми писали, що після локдауну в Україні може підвищитися ціна на проїзд в транспорті. Очікується, що українцям доведеться заплатити за проїзд в півтора раза більше, повідомляє генеральний директор компанії «Транс Груп».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу