«На українську економіку впливає психологічний фактор» – екс-прокурор ГПУ

Поділитися:

Президент Володимир Зеленський за підсумками засідання Ради національної безпеки та оборони у четвер, 15 квітня, заявив про ініціативу з розробки законопроекту щодо олігархів з метою обмеження їх впливу на політику і прийняття законів в Україні.

За його словами, “впливу олігархів на Україну, на вибір України, на економіку України, на закони, на Верховну Раду допускати більше не можна”.

Президент також заявив, що Рада нацбезпеки й оборони продовжить введення санкцій проти контрабандистів, на черзі список з 12 фізичних та юридичних осіб.

Президент упевнений, що реформи в Україні проводити складно через вплив “рейдерів” з 90-х, російську пропаганду і дезінформацію, а також війну, на яку витрачаються кошти.

Він також розповів, що Росія прагне перешкодити українським реформам за допомогою дезінформації та пропаганди.

Зеленський пояснив, що дезінформація впливає на курс валют, інвестклімат в країні.

Подробиці теми розповів колишній начальник Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ, глава фундації «Право і справедливість» Сергій Горбатюк в ефірі телеканалу “Перший Діловий”.

“Звичайно тут можна говорити про певний вплив. Адже люди в перспективі відчувають для себе нестабільність. Звичайно ж це призводить до того, що українці починають активно скуповувати валюту або будь-які інші засоби, які, на їхню думку, могли б допомогти їм пережити можливі тяжкі періоди”, – вказав фахівець.

Він заявив, що наразі українці дійсно бояться повномасштабної війни з Росією, адже кожен день з цього приводу є безліч новин в ЗМІ. Логічно, що на тлі такої інформації українці переживають і намагаються хоч якось себе убезпечити, бодай у фінансовому плані.

“Хоча нині представники української влади, а саме, керівник фракції «Слуга народу», виступає з заявою про те, що агресія з боку Росії стосовно України – неможлива. Але кожен з нас може побачити те, що відбувається в ЗМІ. А там видно, що Росія не збирається послабляти агресію, і що навіть Сполучені Штати Америки оголосили про надзвичайний стан у зв’язку з діями РФ. Це звичайно ж свідчить про серйозність ситуації. В першу чергу загроза для нашої економіки здійснюється через психологічний фактор. Адже навіть з урахуванням того, що повномасштабна війна поки не розпочалася, багато хто вже намагається себе убезпечити на той випадок, якщо це дійсно станеться”, – сказав експерт.

Також він прокоментував ситуацію з РНБО, яке останнім часом активно втручається в справи, де логічніше було б використовувати український закон, і покарати тих же корупціонерів, через відповідні справи в правоохоронних органах України.

“Наші політики часто грішать тим, що в ім’я благої мети, а вона зараз дійсно така, адже розміри контрабанди в Україні просто баштові – починають використовувати механізми, які виходять за межі українського закону. Тобто, за логікою влади: «якщо ми оголосили про благу мету, то ми можемо використовувати що завгодно». На мою думку, в цьому випадку, якщо РНБО реально хотіло втрутитися в ситуацію, то потрібно було заявити про те, що контрабанда дійсно підриває національну безпеку держави. Також треба було підкреслити, що у нас правоохоронні органи не працюють так, як треба, а українські суди дозволяють існувати всім цим схемам. Більш того, в цьому винна і Верховна Рада України. Адже у нас контрабанда і по сьогоднішній день не є кримінально караним злочином. За неї йде тільки адміністративна відповідальність. Тому звичайно ж стосовно великих контрабандистів вже давно потрібно було ввести кримінальну відповідальність. На всі ці моменти також повинно було звернути свою увагу РНБО”, – заявив він.

Раніше президент України Володимир Зеленський в черговий раз нагадав світовій громадськості про те, що Крим і Донбас – це українські території.

Про це глава держави сказав особисто в своєму інтерв’ю газеті Le Figaro. Лідер країни порівняв ці території без присутності України з Чорнобилем.

Він навів аналогію бойових дій з боку Росії на таких територіях, як Абхазія і Придністров’я, заявивши, що український Донбас і Крим теж не будуть щасливі разом з країною-окупантом.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ