«На ТЕС не вистачає вугілля через те, що держава не створила резервний фонд для викупу вугілля при підвищенні ціни» – експерт

Поділитися:

Запаси вугілля за минулий тиждень (10-17 вересня) зросли на 5,9% або на 46 000 тонн, як свідчать дані Міністерства енергетики.

Станом на 17 вересня запаси на складах ТЕС зросли до 827 тисячі тонн у порівнянні з 778 тисячами тонн тижнем раніше. Запаси вугілля газової марки зросли до 611 тисячі тонн, антрацитової – до 216 тисячі тонн.

Найбільше вугілля накопичено на Курахівській, Луганській і Ладижинської ТЕС. Всі належать «ДТЕК Енерго».

Нагадаємо, що в травні-липні через різкий обвал цін, спровокованої діями трейдерів-спекулянтів, ТЕС і ТЕЦ не мали можливості купувати вугілля в повному обсязі, що призвело до зниження запасів палива.

У серпні ситуація виправилася і ГК ТЕС почали контрактувати нові обсяги вугілля в тому числі по імпорту.

Подробиці теми розповів фахівець з кризових питань Руслан Ригованов в ефірі телеканалу “Перший Діловий“.

Якщо говорити про державне регулювання, то там більше питання полягає в самій системі регулювання. Тобто проблема не тільки в тому, що підіймають або опускають тарифи. Якщо у нас ринок виходив за свою собівартість, то у нас в бюджеті, як мінімум повинні бути додаткові резервні кошти, які могли б вирішити це питання, і дозволили б закуповувати додаткові обсяги електроенергії. Але наша держава просто цим не займається і вся наша регуляторна політика зосереджена лише на підвищенні ціни. Також тут виникає друге питання. Якщо ми говоримо про те, що держава не виконує свої зобов’язання, то з одного боку, можливо це так, але з іншого боку – ми пам’ятаємо про те, що в цьому році було максимальне закриття по зеленій енергетиці. тобто в 2021 році Україна змогла закрити приблизно 40% боргових зобов’язань, які накопичила раніше. Але ж в зеленій енергетиці ті ж остаточні бенефіціари, які зараз і в ДТЕК. Іншими словами, юридично гроші отримали різні особи, а ось фізично – одне і те ж обличчя. Тобто питання в перерозподілі цих коштів, які далі нікуди не йдуть”, – вважає експерт.

Він заявив, що аналогічна проблема існує і з вугіллям. Адже фактично країна не створила необхідний резерв цього ресурсу.

“Тут також потрібно розділяти приватний і державний капітал. Якщо говорити про державний “Центренерго”, то виникає питання. З одного боку вугілля приватні підприємства звичайно могли б накопичити, але тут є дуже багато своїх аспектів. Наприклад, виникає питання до логістики й до того, чому вугілля не можуть вчасно відвантажити з США. І якщо тут питання лише в ціновій політиці, то ми прекрасно знаємо, що у нас ДТЕК кредитується державними банками довше будь-якої іншої юридичної особи. Тобто за фактом, гроші на транспортування повинні бути. Але чомусь цього вчасно не зробили. Тут або менеджмент не справляється зі своїми обов’язками, або виникає питання до кінцевого бенефіціара”, – сказав він.

Нагадаємо, що вісім з десяти ТЕС в Україні з-поміж працюючих на вугіллі, є найбруднішими в Європі за викидами твердих частинок.

Такий висновок був зроблений після масового дослідження викидів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу