«На сьогодні всі виробники електроенергії торгують лише через електронні платформи» – член наглядової ради «Укренерго»

Поділитися:

Основні показники фінансового плану НЕК «Укренерго» на 2022 рік: доходи – 86,9 млрд грн; чистий прибуток – 0,54 млрд грн; відрахування до бюджету – 1,64 млрд грн; операції на ринку, що балансує, – 17,53 млрд грн.

При цьому частина виручки від послуги з передачі, за рахунок якої має фінансуватися основна діяльність компанії, становить 24,76 млрд грн, а частина, призначена для витрат на ПСО та компенсації обмежень ВДЕ – 25,07 млрд грн.

Подробиці теми розповів член наглядової ради «Укренерго» Юрій Бойко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Цей рік, як, мабуть, і будь-який попередній, ніс у собі як позитивні, так і негативні моменти для держави. Звичайно, є й ті проблеми, які залишилися з нами в новому році й над якими, безумовно, ще треба буде працювати. Якщо говорити про позитив, то я згадав би, що з 1 січня 2022 року в Україні було засновано прогресивну систему ціноутворення тарифів для операторів системи газу. Я говорю про RAB тарифі. Також тепер суттєвий сегмент ринку, який раніше десятиліттями не фінансувався, нарешті отримав свій позитивний інструмент для залучення інвестицій і проведення серйозної модернізації на ринку газу. А це суттєво покращить якість послуг з надання електроенергії нашому кінцевому споживачеві», – сказав він.

За словами експерта, зараз держава все-таки змогла запровадити досить ефективну систему контролю за тарифами, яка допомагає стежити за ринком. Також він зазначив, що на сьогодні всі виробники електроенергії торгують лише через електронні платформи.

«Це допоможе зрозуміти, чи використовуються гроші за цільовим призначенням на ремонти. Пізніше національний регулятор зробить планову перевірку всіх систем розподілу на момент повноти якості всіх відповідних інвестиційних програм. Ці перевірки мають традиційний характер. Зазвичай до цього заходу приєднуються працівники держенергонагляду. До речі, саме запровадження такої системи тарифів призвело до того, що в нас уже вдруге буде знижено ставки щодо плати за приєднання. А це один із найкращих доказів того, що кінцевий споживач може відчути користь та ефект від такої системи. Потрібно розуміти, що до нас не прийде дядечко з великою валізою грошей і не вкладе їх у модернізацію електромереж, тому світ вигадав цивілізований спосіб для того, щоб це зробити», — зазначив він.

Раніше в НКРЕКУ (Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) розповіли, на кого поширюються нові правила та тарифи з оплати електроенергії, за якими окремі категорії користувачів платитимуть з 1 січня 2022 року.

Йдеться виключно про тих споживачів електроенергії, які для її отримання використовують відновлювані джерела енергії.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ