«На сьогодні у нас є 10 компаній, які можуть створювати ракетоносії» – глава Держкосмосу

Поділитися:

У 2021-2025 роках Державне космічне агентство планує витратити на реалізацію космічної програми 15 млрд грн за найближчі п’ять років.

Космічна п’ятирічна програма передбачає:

  • вступ України до Європейського космічного агентства;
  • запуск супутника Січ 2-30 в 2021 році;
  • створення групи з семи супутників;
  • заходи з будівництва українського космодрому.

До групи з семи супутників входить вже відомий Січ 2-30. Супутники будуть дистанційно зондувати (робити знімки) Землю для оборони і безпеки. Зокрема, це важливо для контролю використання ресурсів і вирубки лісів. Запуск першого супутника, Січ 2-30 планують на кінець 2021-го.

Щорічно на ці проекти потрібно буде виділяти 3 млрд грн, повідомили в Держкосмосі. Також в програму включені інвестиційні проекти, які будуть фінансуватися не коштом держави.

Свою думку з цього приводу висловив Володимир Тафтай, глава Державного космічного агентства України.

“Моя стратегія, як керівника Держкосмосу, істотно відрізняється від стратегій попередніх років. Це обумовлено зміною самої ситуації в космічній галузі, зміною підходів. Зараз у нас зняті обмеження на роботу приватних компаній. Безумовно, це вносить деякі зміни в концепції підходу до формування взагалі космічної діяльності.

Наша космічна програма була концептуально змінена. У січні цього року завдяки зусиллям Міністерства стратегічних промисловостей була затверджена концепція. Зараз підготовлено програму, яка пройшла публічне обговорення. Потім будуть внесені певні зміни і вона піде на погодження до центральних органів державної влади “, – говорить експерт.

Володимир Тафтай зазначає, що основною відмінністю цьогорічної програми від попередніх є конкурсний відбір виконавців проектів. Керівництво Держкосмосу розглядає всі проекти з боку державної необхідності, таким чином і відшукуються виконавці.

“З моменту, коли космічна програма буде затверджена, почнуть реалізовуватися проекти пов’язані з космічною галуззю. Адже поки жоден космічний проект не створюється, тому що ми живемо без космічної програми з 2018 року.

Також ключовим є те, що відлік йде від потреби. Ця програма максимально конкретизована, максимально орієнтована на практичний результат. Вона не буде декларативні заходи “, – відзначає фахівець.

Основною ідеологією космічної програми Володимир Тафтай називає практичний результат. Програма має амбітні цілі, такі як: створення супутникового угруповання, виведення її на орбіту.

Всі супутники будуть орієнтовані на дистанційне зондування поверхні землі для цілей оборони, безпеки, використання природних ресурсів, раннього виявлення катастроф.

“Ми досить істотний попит на ці супутники. Адже завдання, які вони будуть виконувати, в першу чергу орієнтовані на реалізацію цілей державних органів виконавчої влади.

Так, супутник “Січ 2 / 1-30″ стане першим з супутникового угруповання. Взагалі, весь цей проект почався за підтримки президента Зеленського.

Загальні витрати на реалізацію космічної програми з держбюджету становлять 15 млрд на 5 років. Крім цього, є інвестиційні проекти, які будуть виконуватися коштом інвесторів. Вони також включені в програму”, – резюмує експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу