На російському газопроводі – аварія: три країни залишилися без газу

Поділитися:

На трубопроводі «Булгартрансгаз», який є продовженням російського «Турецького потоку», сталася аварія, через що призупинився транзит «блакитного палива» територією Болгарії до Румунії, Сербії й Угорщини.

Відомо, що подія сталася у ніч з неділі на понеділок. Вранці 1 листопада поставку газу у Румунію вдалося частково відновити, фахівці працюють над відновленням роботи трубопроводу, повідомили «Булгартрансгазі».

Сербія після зупиники транзиту газу через Болгарію імпортувала газ з Угорщини (5 мільйонів кубометрів), також має підвищити рівень відбору із газосховища. Сербські ЗМІ повідомляли, що через аварію зупинилася ТЕЦ міста Нові-Сад.

На тлі цього «Оператор ГТС України» висловив готовність до пропозиції «Газпрому» додаткових транзитних потужностей для поставок палива в Угорщину. Там наголосили, що аварії можуть трапитися з будь-яким оператором через специфіку діяльності. На такі випадки необхідні резервні газогони і додаткова маневреність мережі, що є в української газотранспортної системи. В «Операторі ГТС України» зауважили, що цей аспект є перевагою порівняно з «однотрубними», і тим більше – підводними маршрутами. Це суттєво впливає на безпеку, надійність та безперебійність газопостачання.

Нагадаємо, що Угорщина підтвердила те, що обійдеться без транзиту газу через Україну.

Також ми писали, що Україна офіційно передала Єврокомісії свою позицію щодо газового контракту Росії та Угорщини.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу