На перевірки бізнесу можуть накласти мораторій

Поділитися:

Державна податкова служба України має намір провести перевірки за 2022 рік у понад 120 тисячах компаніях. Тим часом Спілка українських підприємців виступила категорично проти таких планів відомства та запропонувала уряду встановити мораторій на планові перевірки бізнесу.

Організація підприємців підрахувала, що лише за 2021 рік податківці перевірили на 59% більше заявлених на початку року компаній та ще на 76% більше провели позапланових перевірок, якщо порівнювати з 2020 роком.

Отримані аналітичні результати спонукали підприємців направити звернення до уряду, зокрема до комітету Верховної Ради, Міністерства фінансів та Міністерства економіки, з метою розглянути та зареєструвати законопроект, що передбачає встановлення мораторію на перевірки бізнесу на поточний рік.

У своєму зверненні організація пропонує не виключити, а обмежити заплановані візити контролюючих органів. У документі йдеться про пропозицію погодити перевірки НС:

  • Суб’єкти господарювання з високим ступенем ризику;
  • Що передбачають дотримання вимог щодо формування, встановлення та подальшого застосування державно регульованих цін;
  • Спрямовані на застосування санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Також у документі звернення до уряду зазначено, що мораторії, які були встановлені раніше, довели, що завдяки обмеженням роботи податкових органів знижується навантаження на бізнес та спрощується його адміністрування.

Іншими словами, Спілка підприємців України запевняє в тому, що перевірки контролюючих органів лише перешкоджають веденню прозорого бізнесу, чинять фінансовий тиск і загалом не дають можливості перебігу звичних процесів підприємництва. В результаті це негативно відбивається на економіці країни.

Нагадаємо, в Україні скасовують мораторій на процедуру банкрутства.

Також ми писали про те, що, за словами українського бізнес-омбудсмена, 75% скарг від бізнесу надходять на податкові органи.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу