«На кожну витрачену на нашу службу 1 гривню ми принесли 6 гривень економічного ефекту» – глава Держаудитслужби

Поділитися:

Результати роботи з вдосконаленням системи управління якістю за стандартом ISO 9001 діє до: 2015 «Система управління якістю. Вимоги» змусили керівництво Держаудитслужби переглянути цілі діяльності через призму соціального сприйняття її продуктів і результатів. Після впровадження нових стандартів, тепер у фокусі ревізій і перевірок державних закупівель будуть насамперед масштабні схеми нанесення збитку, втрат бюджетів усіх рівнів, факти свідомого шахрайства та зловживань, які містять ознаки порушень прямих норм законодавства. Оскільки саме такі очікування платників податків за результатами діяльності органу державного фінансового контролю, який забезпечує захист їх фінансових інтересів.

«При цьому факти неоднозначного трактування законодавства, технічних, людських помилок, незначних порушень ведення бухгалтерського обліку і т.п., хоча і не можуть нами взагалі ігноруватися (оскільки законодавство вимагає від ревізора/аудитора фіксування будь-яких відхилень від норм законодавства, правил, регламентів, процедур) поступово відійдуть «на другий план» в діяльності Служби», – повідомили аудитори.

Подробиці теми розповів глава Державної аудиторської служби Геннадій Пліс в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Сертифікація на відповідність стандарту системи управління якістю нам дійсно необхідна і я не раз вже робив про це заяву. Це одна з наших головних цілей. Річ у тому, що крім очевидного факту, що наша система управління якістю вимагає глобальної модернізації, головне в цій справі те, що коли ви готуєтеся до сертифікації – зазвичай використовується процесний підхід. Тобто можливо потім моніторити відповідність процесів до потрібних регламентів. Тим самим ви визначаєте ризики й маєте можливість вчасно на них реагувати. Наша головна мета – це впровадження системи Е-аудитор. А це, своєю чергою, передбачає повну автоматизацію роботи нашої служби. Я радий, що ми потрапили в цей проект. Для себе ми зрозуміли, що в будь-якому випадку для того, щоб ці процеси були автоматизовані – потрібна правильна ідентифікація», – вважає фахівець.

Також глава служби зазначив, що зараз відомство все ще отримує недостатнє фінансування. Хоча в реальності, кожна витрачена гривня окупає себе більш ніж на 6 гривень.

«Звичайно потрібна диджиталізація дійсно вимагає більше коштів. На сьогодні, якщо розтрати на нашу службу склали приблизно 590 млн, то ми зі свого боку в чистому вигляді повернули в наш бюджет понад 1 млрд гривень. Також ми попередили втрати бюджету майже на 900 млн і завдяки цьому у нас є позитивний економічний ефект на 1,8 млрд. Таким чином на кожну гривню, яку уряд виділив нам, ми повернули назад майже 6. Тому те невелике фінансування з боку уряду, ми зі своєю боку повністю окупили. Більш того, я вважаю, що нам повинні виділяти більше коштів. Адже саме ми забезпечуємо загальний фінансовий контроль в державі», – підкреслив експерт.

Також чиновник прокоментував питання того, як сертифікація допомогла б скоротити збитки таких компаній-гігантів, як УЗ, Укренерго та інших.

«Сертифікація означає, що та чи інша компанія має потрібне управління системою якості, правильно аналізує всі ризики та реагує на них. Тобто це дає більше впевненості в тому, що система працює ефективно. А це звичайно ж відповідно впливає на збитковість і прибутковість підприємства», – вважає він.

Раніше Кабінет міністрів створив новий антикризовий штаб для української компанії «Укрзалізниця». Головне завдання відомства – створення сприятливих умов для стабільної роботи підприємства.

Відомо, що рішення з цього приводу уряд прийняв у середу, 8 вересня. Повідомляється, що на чолі штабу буде перебувати діючий міністр інфраструктури України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу